Zandburen (Smallingerland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zandburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Zandburen (Friesland)
Zandburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 4′ OL
Overig
Postcode 9211
Woonplaats (BAG) Kortehemmen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Zandburen (Fries: Sânbuorren) is een buurtschap in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt direct ten zuiden van Drachten en ten noordwesten van Beetsterzwaag. Zandburen vormt samen met een deel van de buurtschap Galhoek het moderne centrum van het dorp Kortehemmen, ten westen van de A7. Het historische centrum ligt aan de oostelijke kant van de A7. Omdat de buurtschap grotendeels de bebouwde kom vormt van Kortehemmen wordt het niet altijd meer als een zelfstandige buurtschap geduid.

Vanaf 1664 werd de plaats vermeld als Sanbuyren en rond 1700 als Sand Buiren. In de 19e eeuw komen de spellingen Zandburen en Zandeburen voor. De plaatsnaam verwijst naar het feit dat het nederzetting (buren) dat op een zandigere grond was gelegen. Van oorsprong lag het ten noordwesten van Kortehemmen, dit dorp was via de Boerenstreek aangesloten op de Zandburen. Door de aanleg van de A7 in de twintigste eeuw geraakte het al uitgedunde dorp Kortehemmen in tweeën gesplitst.

Doordat de oorspronkelijke kern al uitgedund was en Zandburen dichter bewoond raakte vormt Zandburen met een stuk van Galhoek de bebouwde kom van het dorp terwijl het historische centrum formeel buitengebied is geworden.