Buitenstverlaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buitenstverlaat
Buitenstvallaat
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Buitenstverlaat (Friesland)
Buitenstverlaat
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Smallingerland
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 3′ OL
Overig
Postcode 9204
Woonplaats (BAG) Drachten
Foto's
Sluis I van de Drachtstervaart in Buitenstverlaat
Sluis I van de Drachtstervaart in Buitenstverlaat
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Buitenstverlaat of Buitenstvallaat (Fries: Bûtenstfallaat) is een buurtschap in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland. De buurtschap ligt ingeklemd aan de westelijke rand van de bebouwde kom van Drachten, tussen de wijk de Trisken en de Drachtstervaart. De buurtschap bestaat voor een groot deel uit een jachthaven en een scheepswerf, die in jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden aangelegd.

De buurtschap is genoemd naar een inmiddels niet meer in gebruik zijnde schutsluis (een verlaat). Bij de sluis staat een sluiswachtershuisje, die beide rijksmonumenten zijn. De sluis was de laatste, buitenste, sluis. De sluis werd in 1641 aangelegd in opdracht van Passchier Bolleman. In 1899 werd de sluis vermeld als Het Buitenste Verlaat en in 1913 als Buitenst verlaat.

De buurtschap lag van oorsprong geheel los van Drachten, maar werd door Drachten omringd toen deze laatste fors groeide in de 20e en 21e eeuw. De vereniging Plaatselijk Belang De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat werd in 1948 opgericht.

Zie de categorie Buitenstvallaat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.