Buitenstverlaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buitenstverlaat
Buitenstvallaat
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Buitenstverlaat (Friesland)
Buitenstverlaat
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 3′ OL
Overig
Postcode 9204
Woonplaats (BAG) Drachten
Foto's
Sluis I van de Drachtstervaart in Buitenstverlaat
Sluis I van de Drachtstervaart in Buitenstverlaat
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Buitenstverlaat of Buitenstvallaat (Fries: Bûtenstfallaat) is een buurtschap in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten van De Wilgen en direct ten westen van Drachten, tussen de Drait (Nieuwe Drait) en de Drachtstervaart. De buurtschap bestaat voor een groot deel uit een jachthaven en een scheepswerf, die in jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden aangelegd. Aan de Passchier Bollemanhaven bevindt zich de nieuwbouw van de buurtschap, verder kent verspreide bewoning.

In de buurtschap bevinden zich ook een schutsluis (een verlaat) en een sluiswachtershuisje, die beide rijksmonumenten zijn. Het is ook vernoemd naar de sluis, die de uiterste sluis was die in 1641 was aangelegd, in opdracht van Passchier Bolleman. Er ontwikkelde zich uiteindelijk een kleine nederzetting bij deze sluis. In 1899 werd deze vermeld als Het Buitenste Verlaat en in 1913 als Buitenst verlaat.

De buurtschap lag van oorsprong geheel los van Drachten, maar door de groei van het einde van Drachten in de 20e en het begin 21e eeuw is het geheel vast geraakt aan Drachten en het valt er formeel ook onder. Aan de oostkant bevinden zich de voetbalvelden van de Drachtster Boys. Buitenstverlaat wordt soms ook weleens als een buurtschap van De Wilgen gezien. Sinds 1945 heeft het ook samen met De Wilgen en Smalle Ee een gezamenlijke dorpsbelangenvereniging.

Zie de categorie Buitenstvallaat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.