Rottevalle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rottevalle
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Rottevalle Wapen van Rottevalle
Details Details
Rottevalle (Friesland)
Rottevalle
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 8′ 43″ NB, 6° 6′ 13″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 1.405[1]
Overig
Postcode 9221
Woonplaatscode 3287
Belangrijke verkeersaders N369
Foto's
Rottevalle
Rottevalle
Haven van Rottevalle
Haven van Rottevalle
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Rottevalle (Fries: De Rottefalle) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Drachten, ten oosten van het meer De Leijen en ten zuidwesten van Harkema. Langs en door het dorpsgebied loopt de N369 en via de Lits is verbonden met De Leijen.

Rottevalle bezit een jachthaven aan de Lits en daarmee een directe verbinding met de Lits-Lauwersmeerroute. In 2021 telde het dorp 1.405 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rottevalle is in de 17e eeuw ontstaan bij een sluis, die door de vorm van sluis de bijnaam Rattenval had. In 1622 werd de net ontstaande plaats vermeld als de Rottevalle en rond 1700 als Rottevalle. Rottevalle was een tijdlang een echt vaartdorp. Tot 1956 liep de gekanaliseerde rivier de Lits nog dwars door het dorp. In dat jaar werd dat deel van de Lits gedempt en om het dorp verlegd.

Tot de grenswijziging in 1943 lag Rottevalle in drie gemeenten: Smallingerland, Tietjerksteradeel en Achtkarspelen.

In 1953 werd Rottevalle in het kader van de ontwikkeling van streekverbeteringsprogramma's door de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst (RLVD) uitgeroepen tot 'voorbeelddorp'. Rottevalle fungeerde als expositiedorp om moderne ontwikkelingen in de landbouw zichtbaar te maken.[2] Als voorbeelddorp voor de ruilverkaveling wordt Rottevalle ook genoemd in de Canon van Friesland.

Kerken en klokkenstoel[bewerken | brontekst bewerken]

De Hervormde kerk van Rottevalle is in 1724 als een eenvoudige zaalkerk met geveltoren gebouwd. Op de begraafplaats bevindt zich een van de klokkenstoel van Friesland. Beide zijn een Rijksmonument. Tegenover de kerk staat er een pastorie uit 1890.

Het was niet de enige kerk in het dorp, er waren nog twee oude kerken. In 1838 werd de eerste daarvan vervangen door de Gereformeerde kerk. In 1937 volgde de andere kerk, wat Doopsgezinde kerk werd.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De Herberg van Smallingerland
Open stal
Kompagnonswei

Door de ligging kent het dorp nog aardig wat voorzieningen, naast wat winkels, een bakkerij en een café heeft het dorp ook nog een herberg. De Herberg van Smallingerland, zoals ze heet, dateert uit 1791.

Cultuur en onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2017 zijn de basisscholen (O.B.S Yn' e Mande en P.C.B.O De Finne) en het dorpshuis (It Tiksel) in een gebouw gevestigd, MFC It Werflân, waar ook kinderopvang, peuterzaal en gezamenlijke ruimtes zich in bevinden die gebruikt worden door verschillende organisaties. De twee basisscholen zijn samengegaan, en hebben nu de naam S.W.S It Werflân.

Het dorp kent de Brassband De Bazuin, het vrouwenkoor de Voortvarende Vrouwen en het shanty Piipegaeltsje Sjongers. Verder het in 1981 opgerichte Toanielselskip De Rottefalle. Ook is er de toneelvereniging van de korfbalvereniging Wêz Handich.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1973 kent het dorp de voetbalvereniging VV Rottevalle (VVR) en met SV Wêz Handich (1930) heeft het ook een korfbal- en tennisvereniging. Er is ook een volleybal vereniging onder de naam Wêz Handich.En sinds 1967 kent het dorp ook de Watersportvereniging De Leijen.

Bekende (ex-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Rottevalle[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Rottevalle[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rottevalle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.