Harkema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harkema
De Harkema
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Harkema Wapen van Harkema
Details Details
Harkema
Harkema
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 8′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan. 2017) 4.295 [1]
Detailkaart
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland
Voortgezette Gereformeerde Kerk en eerdere pastorie

Harkema (Fries: De Harkema) is een dorp in het oosten van de gemeente Achtkarspelen, provincie Friesland (Nederland) en telde op 1 januari 2017 4.295 inwoners (inclusief de inwoners van het buitengebied).[1] Aan de westkant van het dorp bevindt zich enige industrie. De inwoners heten officieel Harkemasters, maar in de volksmond wordt de term Harrekieten meer gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Tussen Drogeham en Augustinusga lag in de 17e en 18e eeuw het dorp ‘Harkema-Opeynde’. Door allerlei oorzaken verdween deze boerengemeenschap als dorp, maar op de zuidelijker gelegen heidevelden ontstond in de volgende eeuw een nieuwe bewoning in de vorm van zeer eenvoudige woningen en plaggenhutten (spitketen). Deze nieuwe nederzetting ontwikkelde zich tot Harkema-Opeinde.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Harkema-Opeinde door bestuurders en buitenstaanders beschouwd als een onwenselijk geheel. Volgens een artikel in Het Vrije Volk in 1949 was het een dorp zonder bestaansmogelijkheden, waar 35 jaar eerder het 'kwade volk' (uitgestotenen van de samenleving) uit Friesland zich had verzameld en zo was uitgegroeid tot het 'ellendigste' van Friesland. De in 'verwildering' opgroeiende kinderen dreigden 'niets anders te worden dan wat hun vaders zijn'. In 1952 versterkte pedagoog Martinus Jan Langeveld op basis van de bevindingen van een rapporteur ter plaatse in zijn rapport Maatschappelijke verwildering der jeugd het beeld dat het slecht was gesteld met het dorp. In het erbij behorende Bronnenboek stelt de rapporteur:

"Harkema is een berucht dorp; berucht door de vroegere ruwe heidebevolking, waar vechtpartijen schering en inslag waren. Nog altijd is de bevolking opvliegend, om een kleinigheid wordt het mes uit de zak getrokken.[...] De Harkieten zijn allemaal familie. Door inteelt is het percentage geestelijk abnormalen groot. Ook de drankzucht zal daaraan niet vreemd zijn. Fietst men door Harkema, dan kan men aan vele schoolkinderen zien, dat ze er niet helder van geest uitzien. Het intelligentiepeil op de openbare school is ontstellend laag.[2]"

Dit onwetenschappelijke persoonlijke oordeel, dat sloeg op enkele excessen, die zelfs deels niet eens allemaal in het dorp zelf plaatsvonden, leverde een storm van kritiek op. De regionale media en De Waarheid nam het op voor de bevolking en probeerde een evenwichtiger beeld van het dorp te schetsen.[2][3] Toch bleef dit vooroordeel hangen bij bestuurders en onderzoekers. In 1953 schreef het Economisch Technologisch Instituut in Friesland (ETIF) voor de gemeente Achtkarspelen een rapport met de titel Sociale en economische problemen van de gemeente Achtkarspelen waarin wederom gesteld werd dat het dorp geen toekomst had en waarin geadviseerd werd:

"De arbeidersdorpen Twijzelerheide, Boelenslaan en vooral Harkema-Opeinde moeten worden gesaneerd. De inwoneraantallen moeten afnemen. Men zal zeer voorzichtig moeten zijn met de bouw van woningen in deze dorpen. Een deel van de saneringswoningen zal, in plaats van in deze dorpen, in Surhuisterveen of Buitenpost gebouwd moeten worden.[4]"

De bewoners lieten zich echter niet verplaatsen naar andere dorpen, maar verbeterden hun eigen leefsituatie door zelf nieuwe huizen te bouwen: Tussen 1953 en 1964 verrezen er niet minder dan 300 nieuwe woningen, die voor het grootste deel bestonden uit particuliere bouw.[5] Op deze wijze groeide en moderniseerde het dorp snel in de tweede helft van de 20e eeuw. De verspreide bebouwing ontwikkelde zich tot een aaneengesloten dorp. De oorspronkelijke dorpsnaam Harkema-Opeinde werd op 1 januari 1972 gewijzigd in Harkema.

Sport[bewerken]

Het dorp heeft twee voetbalverenigingen: VV Harkemase Boys en VV Harkema-Opeinde. De eerste behoort tot de betere amateurclubs van Noord-Nederland en komt in het seizoen 2017/18 uit in de Derde divisie (voorheen: Topklasse) Zaterdag. Daarnaast worden onder andere korfbal, volleybal, tennis, gymnastiek en paardensport in verenigingsverband uitgeoefend.

Cultuur[bewerken]

Het Themapark De Spitkeet laat zien hoe mensen vroeger leefden in de streek rondom Harkema, de Friese Wouden. De in 1911 opgerichte brassband 't Heideblomke werd in 1972 VARA Brassband van het jaar. In Harkema staan drie rijksmonumenten.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Harkema wordt voornamelijk ontsloten door de provinciale weg 369 (N369). De weg verbindt het dorp in zuidelijke richting met de N31 ter hoogte van Drachten en in de noordelijke richting met de N355 ten zuiden van Twijzel.

In Harkema rijden bussen van vervoerder Arriva:

  • Lijn 13 - Streekbus - Drachten - Nijtap - Rottevalle - Surhuisterveen - Harkema - Drogeham - Kootstertille - Jistrum - Noardburgum - Quatrebras - Tytsjerk - Leeuwarden

Onderwijs[bewerken]

Harkema kent twee basisscholen; de Wynroas (christelijk) en 't Holdernêst (openbaar).

Kerkelijk[bewerken]

Harkema heeft een Protestantse en een Voortgezette Gereformeerde Kerk.

Bekende Harkemasters[bewerken]