Buitenpost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over een dorp. In algemene zin is een buitenpost een afgelegen standplaats of een post buiten een vesting of fort.
Buitenpost
Bûtenpost
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Buitenpost Wapen van Buitenpost
Buitenpost
Buitenpost
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan. 2014) 5822[1]
Detailkaart
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Foto's
Mariakerk
Mariakerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Buitenpost (Fries: Bûtenpost) is een dorp en de hoofdplaats van de gemeente Achtkarspelen, provincie Friesland (Nederland). Het dorp is met ruim 5800 inwoners het grootste dorp van de gemeente Achtkarspelen. Het gemeentehuis is in Buitenpost gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

Buitenpost ligt in het noorden van Achtkarspelen tussen Groningen en Leeuwarden. In vroegere tijden heeft Buitenpost veel te lijden gehad van de strijd tussen de Friezen en de Groningers.

Lutkepost (of Lytsepost) is een aangrenzende buurtschap. Buitenpost is ontstaan vanuit Lutkepost. De naam Buitenpost verwijst naar buitenste wacht of voetbrug, die destijds post werden genoemd. Langzamerhand vestigden zich er leden van voorname Friese families; rouwborden in de oude kerk van Buitenpost herinneren daaraan. In de 19e eeuw begon Buitenpost voordeel te trekken uit de ligging tussen twee hoofdsteden. Dit dorp werd pleisterplaats voor de postwagens. In 1866 werd de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden geopend en verloor Buitenpost langzamerhand zijn betekenis als pleisterplaats voor postwagens.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Buitenpost heeft een spoorwegstation aan de spoorlijn Groningen–Leeuwarden. In beide richtingen rijdt drie keer per uur een trein. Twee daarvan zijn stoptreinen en één is een sneltrein. Spoorlijn en rijksweg hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van Buitenpost en zijn nog steeds van belang voor de ontwikkeling van Buitenpost. Tevens is er ook in 2013 een nieuwe weg aangelegd die Butenom genoemd wordt.

Ook rijden er vanaf Buitenpost verschillende streekbussen van verschillende vervoerders:

 • Lijn 11 (Qbuzz): Buitenpost - Augustinusga - Surhuizum - Surhuisterveen - Boelenslaan - Houtigehage - Drachtstercompagnie - Drachten - De Wilgen - Boornbergum - Nij Beets - Aldeboarn - Akkrum
 • Lijn 62 (Arriva): Buitenpost - Kollum - Oudwoude - Westergeest - De Triemen - Kollumerzwaag - De Westereen - Feanwalden - Quatrebras - Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden
 • Lijn 63 (Arriva): Buitenpost - Kollum - Kollumerpomp - Engwierum - Ee - Jouswier - Metslawier - Wetsens - Dokkum

Tevens rijden er diverse buurtbussen en opstappers van Qbuzz en Arriva .

Onderwijs[bewerken]

Buitenpost kent drie basisscholen; de Lichtbron (Protestants-christelijk, ontstaan door samenvoeging van de Flambouw en de Fakkel), de Fontein (gereformeerd/vrijgemaakt) en de Mienskip (openbaar). Er zijn twee scholen voor voortgezet onderwijs; het Nordwin College voor mbo en vmbo en het Lauwers College voor vmbo, havo, vwo en gymnasium.

Sport[bewerken]

 • Overdekt zwembad ('De Kûpe')
 • Sporthal

Sportverenigingen:

 • VV Buitenpost, voetbalvereniging
 • VC Buitenpost
 • Kaatsclub Buitenpost
 • KV Flamingo's
 • Ljeppersklub Buitenpost (polsstokverspringen)
 • GV MAAS
 • Hengel sportverenigingBuitenpost
 • IJsclub Buitenpost
 • Zwem- en waterpolovereniging Buitenpost 'P.W.C'
 • Tennisvereniging Buitenpost
 • Paarden- en ponyclub 'de postruiters'
 • Schaakvereniging "De Twee Kastelen" (oorspronkelijk uit Gerkesklooster en Kollum)
 • Fietstourclub Buitenpost
 • Badmintonclub Buitenpost
 • Scoutinggroep "De Brimzen"

Profclubs zoals sc Heerenveen, SC Cambuur, Valencia, FC Groningen, FC Barcelona en diverse andere clubs kwamen in Buitenpost op bezoek op De Swadde, zoals de locatie van de voetbalvelden van VV Buitenpost heet.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In Buitenpost is de Botanische Tuin De Kruidhof gevestigd. Er bevindt zich het IJstijdenmuseum, met allerlei archeologische vondsten uit de ijstijd in Buitenpost. Verder is er de molen De Mûnts. En er zijn verschillende kunstwerken verspreid over het dorp. In juni 2009 is er een nieuw kunstwerk geplaatst op de hoek van het Nijenstijn Plein, een kunstwerk van Hans Jouta uit Ferwert. Het kunstwerk is vier meter hoog en heeft de vorm van een paardenstaart. Historisch gezien heeft Buitenpost altijd iets gehad met paarden. Elk jaar is er in juli-augustus een feestweek met allerlei activiteiten, zoals een kermis, een jaarmarkt en een concours hippique.

Buitenpost-Zuid[bewerken]

Momenteel worden er in het zuiden van Buitenpost twee nieuwe woonwijken, Mûnewyk en Lutkepost/Buitenpost-zuid, gebouwd.

Demografie[bewerken]

Aantal inwoners door de jaren heen per 1 januari:

1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2009 2012 2013 2014 2015
5498 5552 5605 5625 5632 5639 5650 5719 5762 5785 5834 5851 5822 5804

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]