Naar inhoud springen

Roodeschuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roodeschuur
Reaskuorre
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Roodeschuur (Friesland)
Roodeschuur
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 12′ NB, 6° 9′ OL
Woonplaats (BAG) Harkema/Augustinusga
Foto's
Plaatsnaambord Reaskuorre in 2017
Plaatsnaambord Reaskuorre in 2017
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Roodeschuur (Fries: Reaskuorre) is een buurtschap in de gemeente Achtkarspelen, in de Nederlandse provincie Friesland. De nederzetting ligt ten noorden van Surhuisterveen, tussen Harkema en Augustinusga.

De buurtschap is ontstaan bij de aanleg van de Surhuisterveenstervaart in 1649. Er werd een schutsluis geplaatst zodat de turfvaarders het Kolonelsdiep konden bereiken. Deze sluis werd in 1881 vervangen door nieuwe sluis. De buurtschap is waarschijnlijk vernoemd naar de roodkleurige opslagschuur die er stond. De buurtschap groeide met een herberg vrij snel. In 1664 werd de plaats vermeld als Rode Schuir.

In 1718 werd de plaats vermeld als Roschuir en in 1840 als Roode-Schuur. In 1840 had de buurtschap 60 inwoners. De buurtschap valt qua adressering onder de dorpen Harkema en Augustinusga. De straat de Reaskuorre valt net als de Turfloane onder Augustinusga en de bewoning aan de Krúswei en Feartswâl valt onder Harkema. De buurtschap gaat via de Turfloane en de Feartswâl over in de buurtschap Buwetille.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]