Hamsterpein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hamsterpein
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Hamsterpein (Friesland)
Hamsterpein
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 8′ OL
Woonplaats (BAG) Drogeham
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hamsterpein (Fries: De Hamsterpein) is een buurtschap in de gemeente Achtkarspelen, in de Nederlandse provincie Friesland.

De buurtschap ligt ten westen van Augustinusga en ten noordoosten van Drogeham, waar het formeel ook onder valt. De buurtschap ligt aan de gelijknamige weg en De Kromelle in het verlengde van de buurtschap Buweklooster.

De buurtschap is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. De geschiedenis gaat echter verder terug. Op de plek waar de buurtschap is gelegen was enkele eeuwen het dorp Opeyndt gelegen. Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1530. Het groeide snel uit tot een eigen dorp. Het was in de 17e eeuw een relatief groot boerendorp en werd in 1664 als Opeinde vermeld.

In 1718 werd het Harckma Op Eynd genoemd en in 1786 Harkema Opeinde. Maar er vond toen een leegloop plaats van het dorp. In het zuidelijke deel van het dorpsgebied ontstond er dan in de 19e eeuw nieuwe bewoning. Deze nieuwe kern die zich ontwikkelde behield de oude naam en in 20ste eeuw als Harkema-Opeinde. In 1972 werd dit het dorp Harkema.

Eerder, in 1921 werd de verdwenen dorpskern bij het grondgebied van Drogeham toegevoegd en zo ontwikkelde daarna de buurtschap Hamsterpein op die plek. De plaatsnaam verwijst naar het feit dat het op het einde (samengetrokken als pein) is gelegen van Drogeham, dat lokaal ook De Ham wordt genoemd (Hamster).