Boelenslaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boelenslaan
Boelensloane
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Boelenslaan (Friesland)
Boelenslaan
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.195[1]
Overig
Postcode 9233
Woonplaatscode 3174
Belangrijke verkeersaders N369
Detailkaart
Kaart van Boelenslaan
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Foto's
Zicht op de dorpskern met plaatsnaambord
Zicht op de dorpskern met plaatsnaambord
De Spekloane
De Spekloane
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Boelenslaan (Fries: Boelensloane) is een dorp in de gemeente Achtkarspelen, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telde in 2021 1.195 inwoners.

Het ligt ten noordoosten van Drachten en ten zuidwesten van Surhuisterveen, tussen Harkema en Houtigehage. De dorpskern ligt aan de Boelenswei, met de meeste bewoning aan de westkant. In het westelijke dorpsgebied loopt de N369. Onder het dorp valt een deel van de buurtschap Wildveld en ook een deel van de buurtschap Jachtveld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het Surhuisterveenseheide of Feanster Heide zoals het gebied werd genoemd ontwikkelde zich in de eerste helft van de 19e eeuw bewoning. Zo ontstond er een buurtschap van plaggenhutten bij Surhuisterveen. In 1852 werd er een kerk gebouwd en daarna ontwikkelde zich het als een dorp. Door het verveningsgebied van Surhuisterveenseheide liep een zandweg die Heideveld werd genoemd. Deze werd later hernoemd naar de familie (Van) Boelens en daar ontleent het dorp diens naam ook aan. De inwoners leefden van het turfsteken.

Zij woonden tot in het begin van de 20ste eeuw in heidehutten, plaggenhutten, zo geheten spitketen. Deze werden uiteindelijk vervangen door woningen van steen, dit waren Woningwetwoningen. In de jaren 30 ontwikkelde zich ook meer bewoning in heidegebied dat bij het dorp behoorde. Zo ontstonden er kleine nederzettingen die wel gekoppeld zijn aan het dorp. Alleen de Langewijk ligt enigszins los en deze streek zou men ook dan wel als een (streek)buurtschap kunnen duiden. Deze streek viel tot 1943 onder het dorp Rottevalle.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste kerk van het dorp is de Hervormde Kerk. Deze is een zaalkerk uit 1851/1852 en heeft een dakruiter op de voorgevel. De kerk sloot 1980 voor de gewone diensten, maar doet nog wel dienst als aula voor begrafenissen.

De andere kerk is een kapelkerk uit 1905 en wordt zowel De Kapel als het Witte Kerkje genoemd, wegens diens kleur. De kerk is in handen van de vGKN Boelenslaan en fungeert nog als geloofsgebouw.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1966 kent het dorp de korfbalvereniging KC Boelenslaan.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent sinds 2000 een eigen dorpshuis, De Smoutte geheten. Verder is er de Muziekvereniging Polyphonia en de dorpskrant van Boelenslaan heet het Nijs fan 'e Loane.

Het oude volksgebouw van Boelenslaan

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, Basisschool De Wâldiik geheten. De school is in 2013 ontstaan door een fusie van de twee scholen in het dorp die hun oorsprong kenden na de bouw van de dorpskerk.

Zie de categorie Boelenslaan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.