Boelenslaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boelenslaan
Boelensloane
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Boelenslaan Wapen van Boelenslaan
Details Details
Boelenslaan (Friesland (hoofdbetekenis))
Boelenslaan
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan. 2017) 1.141[1]
Overig
Postcode 9233
Belangrijke verkeersaders N369
Detailkaart
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Locatie in de gemeente Achtkarspelen
Foto's
Zicht op de dorpskern met plaatsnaambord
Zicht op de dorpskern met plaatsnaambord
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Boelenslaan (Fries: Boelensloane) is een dorp in de gemeente Achtkarspelen, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Drachten en ten zuidwesten van Surhuisterveen, tussen Harkema en Houtigehage. De dorpskern ligt aan de Boelenswei, met de meeste bewoning aan de westkant. In het westelijke dorpsgebied loopt de N369.

Het dorp telde in 2017 1141 inwoners. Onder het dorp valt een deel van de buurtschap Wildveld en ook een deel van de buurtschap Jachtveld.

Geschiedenis[bewerken]

In het Surhuisterveenseheide of Feanster Heide zoals het gebied werd genoemd ontwikkelde zich in de eerste helft van de 19e eeuw bewoning. Zo ontstond er een buurtschap van plaggenhutten bij Surhuisterveen. In 1852 werd er een kerk gebouwd en daarna ontwikkelde zich het als een dorp. Door het verveningsgebied van Surhuisterveenseheide liep een zandweg die Heideveld werd genoemd. Deze werd later hernoemd naar de familie (Van) Boelens en daar ontleent het dorp diens naam ook aan. De inwoners leefden van het turfsteken.

Ze woonde tot in het begin van de 20ste eeuw in heidehutten, Plaggenhutten, zo geheten spitketen. Deze werden uiteindelijk vervangen door woningen van steen, dit waren Woningwetwoningen. In de jaren 30 ontwikkelde zich ook meer bewoning in heidegebied dat bij het dorp behoorde. Zo ontstonden er kleine nederzettingen die wel gekoppeld zijn aan het dorp. Alleen de Langewijk ligt enigszins los en deze streek zou men ook dan wel als een (streek)buurtschap kunnen duiden. Deze streek viel tot 1943 onder het dorp Rottevalle.

Kerken[bewerken]

De Hervormde kerk van Boelenslaan

De oudste kerk van het dorp is de Hervormde kerk. De kerk is een zaalkerk uit 1851/1852 en kent een dakruiter op de voorgevel. De kerk sloot 1980 voor de gewone diensten maar doet nog wel dienst als aula voor begrafenissen.

De andere kerk is een kapelkerk uit 1905, en wordt zowel De Kapel als het witte kerkje wegens diens kleur. De kerk is handen van de vGKN Boelenslaan en fungeert nog als geloofsgebouw.

Sport[bewerken]

De Spekloane

Sinds 1966 kent het dorp de korfbalvereniging KC Boelenslaan.

Cultuur[bewerken]

Het dorp kent sinds 2012 een eigen dorpshuis, De Smoutte geheten. Verder kent het de Muziekvereniging Polyphonia en de dorpskrant van Boelenslaan is het Nijs fan 'e Loane geheten.

Onderwijs[bewerken]

Het dorp kent een eigen basisschool, Basisschool De Wâldiik geheten. De school is is in 2013 ontstaan door de fusie van de twee scholen in het dorp die diens oorsprong kende na de bouw van de kerk van het dorp.

Het oude volksgebouw van Boelenslaan