De Laatste Stuiver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Laatste Stuiver
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Laatste Stuiver (Friesland)
De Laatste Stuiver
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Achtkarspelen Achtkarspelen
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 10′ OL
Woonplaats (BAG) Buitenpost
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Laatste Stuiver (Fries: De Lêste Stoer, Nedersaksisch: De Léste Stuver) is een buurtschap in de gemeente Achtkarspelen in de Nederlandse Friesland.

Het ligt ten zuiden van Augsbuurt en ten oosten van Buitenpost, waar het formeel onder valt. De buurtschap lag tot 2010 op het kruispunt van de Trekweg en de weg tussen Leeuwarden en Groningen, aan de Stroobossertrekvaart. Deze kruising is verplaatst en vervangen door een rotonde in verband met de aanleg van de oostelijke rondweg bij Buitenpost. De buurtschap bestaat uit vier woningen, waarvan één boerderij.

De buurtschap ontleent zijn naam aan het feit dat hier vroeger het laatste tolhuis stond op de vaarroute over de Stroobossertrekvaart van Dokkum naar het Prinses Margrietkanaal. Door de hoge kosten van de aanleg van deze trekvaart ging de stad Dokkum failliet. De trekvaart ging over naar een groep schuldeisers, die tolhuizen oprichtten om zo de schuld te kunnen afbetalen. De laatste Stuiver was het laatste tolhuis langs de trekvaart als je van Dokkum kwam. Deze tolheffing is in het begin van de 20e eeuw afgeschaft.

In de 18e en 19e eeuw lag er aan de Stroobossertrekvaart op de locatie van de huidige buurtschap een herberg met eveneens de naam De Laatste Stuiver, hoewel in de 19e eeuw deze herberg ook wel de Eerste Stuiver werd genoemd of kortweg 'De Stuiver'.[1][2] Deze herberg heeft nog tot 1878 bestaan, waarna het gebouw door de armvoogdij werd gebruikt om er zogenaamde "bedeelden" in te huisvesten.

De brug, waar de provinciale weg over de Stroobossertrekvaart gaat, heet anno 2019 ook Lèste Stuver. Vroeger heette deze brug de Steenharstertil, genoemd naar de buurtschap Steenharst.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dirk R. Wildeboer, Stichting Oud-Achtkarspelen in de Binnenstebuitenpost
  2. Op de militaire kaart van 1854 en de kadasterkaart van 1929 staat het vermeld als 'De Stuiver'.
Zie de categorie De Laatste Stuiver van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.