Galhoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galhoek
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Galhoek (Friesland)
Galhoek
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 3′ OL
Woonplaats (BAG) Kortehemmen / Boornbergum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Galhoek of De Galhoek (Fries: Galhoeke) is een buurtschap in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt direct ten zuidwesten van Drachten, ten noordwesten van Kortehemmen en ten oosten van Boornbergum. De bewoning ligt rond de T-splitsing van de Galhoeke en Easterbuorren. De bewoning aan de Galhoek (met een stukje van de Skeanewei) valt onder de bebouwde kom van Kortehemmen terwijl het deel van de Easterbuorren onder de bebouwde kom valt van Boornbergum.

De buurtschap is in het midden van de 19e eeuw ontstaan. De plaatsnaam wijst waarschijnlijk naar de perceelhoek waar veel wilde gagel groeide, gagel (in het Fries Galjes) werd ook wel als algemene naam gebruikt voor kleine struiken. Een andere mogelijkheid is dat de plaatsnaam verwijst naar de vorm waarin de buurtschap is ontstaan, in de vorm van een galg.

Daarnaast zou het ook mogelijk zijn dat het vernoemd is naar het water Galle dat er in buurt zou hebben gelopen of dat het verwijst naar het feit dat er mogelijk een galg heeft gestaan. Voor deze beide mogelijkheden zijn geen sluitende bewijzen gevonden.

In Kortehemmen gaat de buurtschap over in de buurtschap Zandburen. Samen met Zandburen vormt dat deel het moderne centrum van het dorp Kortehemmen. Aan de oostzijde van de A7 ligt het historische centrum van het dorp.

In Galhoek heeft van 1893 tot 1966 een zuivelfabriek gestaan. Het was in 1904 een coöperatieve onderneming geworden en werd er een nieuw complex gebouw. Na de sluiting is het complex omgebouwd tot verschillende bedrijfsruimten en woningen.

Galhoek
Zie de categorie Galhoeke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.