Vogelkijkwand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vogelkijkwand aan De Maten te Diepenbeek
Vogelkijkhut in het Trichelbroek

Een vogelkijkwand of vogelkijkhut is een van verschillende kijkopeningen voorziene observatiegelegenheid. Ze is gesitueerd aan de rand van een vogelrijk gebied, bijvoorbeeld in een rietkraag bij een water waar veel vogels zich verzamelen. Van achter deze wand kunnen vogelaars en andere belangstellenden wilde vogels van dichtbij of via verrekijkers observeren zonder ze te verstoren.

Indien een vogelkijkwand van een dak is voorzien zodat men er ook bij slecht weer van gebruik kan maken, spreekt men van een vogelkijkhut. De wanden of hutten zijn vaak voorzien van een toeleidende gang van twee evenwijdig geplaatste rijen palen waartussen wanden van gevlochten takken zoals wilgentenen zijn aangebracht.

Een kijkwand kan zich ook bevinden bij een open plaats, met doorsnede van 10 meter, die beplant is met kruiden die een lekkernij zijn voor vogels. Eromheen staan dan vogelvriendelijke struiken, besdragers zoals de Gelderse roos, de meidoorn, de sleedoorn of de hondsroos.

Vogelkijkwanden worden voor gebruik door het publiek beschikbaar gesteld door natuurorganisaties als Natuurmonumenten in Nederland of Natuurpunt in Vlaanderen. Doorgewinterde vogelaars bouwen soms een eigen schuilhut.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]