Zegveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zegveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Zegveld
(Details)
Zegveld (Utrecht (provincie))
Zegveld
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Woerden Woerden
Coördinaten 52° 7′ NB, 4° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2010) 2.348
Overig
Postcode 3474
Netnummer 0348
Detailkaart
Locatie in de gemeente Woerden
Locatie in de gemeente Woerden
Foto's
Luchtfoto
Luchtfoto
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zegveld is een voormalige gemeente en dorp in de gemeente Woerden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen op de grens van de polders Zegveld en Zegvelderbroek en heeft 2.310 inwoners (1 januari 2014). Bij de opheffing van de gemeente in 1989 woonden er 2.123 mensen.

Geschiedenis[bewerken]

Zegveld is ontstaan als lintdorp, dat later tot kruisdorp uitgroeide. Omdat vervoer in het begin over de weg nauwelijks mogelijk was, ging het meeste vervoer over de wetering. De eerste kerk van het dorp moet al in 1312 zijn opgericht, waar de huidige hervormde kerk uit 1862 staat. Rondom deze kerk aan de Hoofdweg ontwikkelde zich een dorpskern met een dorpsschool en een herberg. Vanaf 1958 heeft er een ruilverkaveling plaatsgevonden[1], die al in de jaren 30 was gepland. De structuur van het landschap werd toen geheel veranderd. Ook het tegenwoordige wegennet in de omgeving dateert uit die tijd, voor deze periode was er een slechte verkaveling en was Zegveld slecht bereikbaar. Het verkeer over land was dan ook lange tijd beperkt. De Zegveldse wetering, die dwars door het dorp liep, was vroeger de voornaamste vervoeras. De ruilverkaveling die in 1958 werd gestart, bracht grote veranderingen met zich mee. Het plan voorzag in de aanleg van diverse wegen. Zegveld werd uit haar isolement gehaald en in 1978 werd een bedrijventerrein aangelegd.

Naam[bewerken]

De naam Zegveld komt waarschijnlijk van Zegge, een soort rietgras dat veel in moerasgebieden voorkwam.

Ooievaars[bewerken]

Ooievaarsdorp in Zegveld

In Zegveld is een plaats waar regelmatig ooievaars nestelen. In Zegveld is daarom tevens een Ooievaarsstation[2] dat op bepaalde dagen publiekelijk te bezoeken is.

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

Beluister

(info)