Harmelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harmelen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Harmelen Wapen van Harmelen
(Details) (Details)
Harmelen (Utrecht (provincie))
Harmelen
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Woerden Woerden
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,75 km²
Inwoners (BAG, 2019) 8.170[1]
Overig
Postcode 3480-3481
Woonplaatscode 1072
Website www.harmelen.nu
Detailkaart
Locatie in de gemeente Woerden
Locatie in de gemeente Woerden
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De skyline van Harmelen

Harmelen is een dorp in de gemeente Woerden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp wordt doorsneden door de Leidse Rijn, die overgaat in de Oude Rijn. Tevens grenst het aan de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Inclusief het buitengebied heeft Harmelen 8.170 inwoners (2019)[1] en heeft een oppervlakte van 2.375 ha.

Geografie[bewerken]

Tot 2001 was Harmelen een zelfstandige gemeente, in dat jaar werd het bij de gemeente Woerden gevoegd. In het buitengebied van Harmelen is de belangrijkste agrarische functie veeteelt. Ook komt er veel fruit- en glastuinbouw voor. Een kleinschalige concentratie van bedrijven op het gebied van technische productie, transport en dienstverlening is te vinden op het bedrijventerrein De Putkop. Dit zijn vooral bedrijven met een lokale of regionale functie.

Huis Harmelen is een voormalig kasteel en ridderhofstad uit 1295 dat in 1672 verwoest werd en in de 20e eeuw weer is herbouwd.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk gebouwd rondom de middeleeuwse kerk midden in het dorp, is de kern tegenwoordig uitgebreid met diverse nieuwbouwwijken. Station Harmelen is een voormalig spoorwegstation. Op vrijdag 27 september 2013 werd Harmelen door de luisteraars van radiozender 3FM uitgeroepen tot het leukste dorp van de provincie Utrecht.

Treinramp[bewerken]

De meest dramatische dag in de historie van Harmelen is de treinramp op 8 januari 1962. Hoewel dit ongeluk bekend bleef als de Treinramp bij Harmelen, vond het plaats op het grondgebied van de toenmalige buurgemeente Kamerik.

Sportverenigingen[bewerken]

De voetbalclub van Harmelen is SCH '44. Ook is er een korfbalclub THOR. Verder zijn er nog tennisbanen, een zwembad, een aantal sportscholen, een manege, scouting en jong nederland.

Begraafplaatsen[bewerken]

Geboren in Harmelen[bewerken]

Waterstaat[bewerken]

Waterstaatkundig viel Harmelen van de middeleeuwen tot in de 20e eeuw in twee delen uiteen: de polders Gerverscop, Breudijk, Oudeland en Haanwijk vielen onder het Groot-Waterschap van Woerden, terwijl Harmelen (Polder Bijleveld), Harmelerwaard en Reijerscop onderdeel uitmaakten van waterschap Bijleveld. De Haanwijkersluis in de Oude Rijn was de grens tussen beide afwateringsgebieden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]