Veldhuizen (Vleuten-De Meern)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Veldhuizen (De Meern))
Ga naar: navigatie, zoeken
Veldhuizen
Buurt van Utrecht
Map - NL - Utrecht - Wijk 10 Vleuten-De Meern - Buurt 94 Veldhuizen.svg
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Stadsdeel Vleuten-De Meern
Oppervlakte 117 ha  
Inwoners 9.520 op 1-1-2017
Overig
Postcode(s) 3453
Buurtnummer 94

Veldhuizen is een deelplan van de Vinex-locatie Leidsche Rijn en een buurt in het dorp De Meern, dat op zijn beurt deel uitmaakt van de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Deze buurt is gelegen in het zuidwesten van de gemeente Utrecht. Hij ligt ten westen van de buurt Nijenveld in de Meern, ten noorden van de buurt Rijnenburg, ten oosten van het dorp Harmelen en ten zuiden van de buurt Vleuterweide Zuid, dat tot het dorp Vleuten behoort. De naam is afgeleid van de voormalige gemeente Veldhuizen, een in 1954 opgeheven gemeente. De buurt Veldhuizen ligt in het noordwesten van deze vroegere gemeente.

Het plan werd gerealiseerd in de periode 1997 - 2003 en omvat 3033[1] woningen. Tot 1 januari 2001 was het onderdeel van de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. De buurt wordt, misschien mede daardoor, gekenmerkt door een dorpse, groene sfeer.

Veldhuizen bestaat uit zeven buurten, met elk hun eigen karakter. In Veldhuizen-Noord zijn dat Polderland, Waterland en Rijnland. In Veldhuizen-Zuid zijn dat Hoogland, Laagland en Eiland. Ook de buurt De Balije (dat oorspronkelijk 'Parkland' zou gaan heten) wordt tot Veldhuizen gerekend. De ANWB hanteert in zijn bewegwijzering de eenduidige naam De Meern West voor het westelijk deel van De Meern, bestaande uit De Balije en Veldhuizen.