Veldhuizen (Vleuten-De Meern)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Veldhuizen (De Meern))
Naar navigatie springen Jump to search
Veldhuizen
Buurt van Utrecht
Map - NL - Utrecht - Wijk 10 Vleuten-De Meern - Buurt 94 Veldhuizen.svg
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Wijk Vleuten-De Meern
Coördinaten 52°4'59"NB, 5°0'50"OL
Oppervlakte 117 ha  
Inwoners 9.520 op 1-1-2017
Overig
Postcode(s) 3453
Buurtnummer 10.24

Veldhuizen is een buurt in de woonplaats De Meern, die ten westen van de stad Utrecht ligt. De Meern maakt deel uit van de gemeente Utrecht.

Geografie[bewerken]

Veldhuizen ligt in het westen van De Meern. De omringende buurten van de gemeente Utrecht zijn Vleuterweide Zuid en De Meern Noord in het noorden, De Meern Zuid in het oosten en de buurtschap Reijerscop in het zuiden. In het westen grenst Veldhuizen aan de woonplaats Harmelen.

De naam is ontleend aan de voormalige gemeente Veldhuizen, een in 1954 opgeheven gemeente. Deze gemeente bestond uit de Meerndijk en de polders en buurtschappen Veldhuizen en Reijerscop.

De huidige buurt Veldhuizen ligt in het noordwesten van deze vroegere gemeente en omvat ruim 3000 woningen, die zijn gebouwd in de periode 1997 - 2003. Deze buurt, die op ANWB-wegwijzers wordt aangeduid met De Meern West, bestaat uit de 'sub-buurten' Veldhuizen Noord, Veldhuizen Zuid en De Balije.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 1954 tot en met 2000 behoorde dit gebied tot de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Voor 1954 was het een deel van de vroegere gemeente Veldhuizen. De meeste huizen van deze kleine gemeente stonden aan de Meerndijk in het dorp De Meern. Ten westen daarvan lagen de polders Veldhuizen en Reijerscop. De boerderijen in Reijerscop staan aan de buurtweg met dezelfde naam, die de ontginningsbasis van deze polder vormt. De boerderijen in de polder Veldhuizen werden echter niet aan de kop, de huidige Leidse Rijn, gebouwd, maar enkele honderden meters zuidelijker. Daar had namelijk in de oudheid een tak van de Rijn gelopen, die door archeologen en geologen wordt aangeduid met Heldammer Stroom. Toen in de elfde of twaalfde eeuw dit gebied werd ontgonnen en er nog geen dijken waren, vond men de relatief hoog gelegen stroomrug van deze verdwenen rivier de meest geschikte plek om zich te vestigen.

Er werden hier hofsteden en ook het kasteel Nijeveld gebouwd. Dit middeleeuwse kasteel en zijn bewoners raakten al spoedig betrokken in politieke twisten. Het kasteel brandde daarbij af, werd later herbouwd, maar ging uiteindelijk ten onder aan verval. De schamele resten ervan liggen in het De Milan Viscontipark, midden in het huidige Veldhuizen. De naamgever van dit park, Gijsbert Franco de Milan Visconti (1693-1780), kocht in 1710 het in verval geraakte kasteel en liet een ontwerp maken voor de aanleg van een Franse tuin en de restauratie van het kasteel. Ofschoon hij zeer vermogend was, is dit plan nooit uitgevoerd.

Archeologische opgravingen[bewerken]

In de buurt Veldhuizen zijn in 1997 en ook daarna belangrijke vondsten gedaan bij archeologische opgravingen. Er zijn Romeinse schepen aangetroffen, waarvan er een permanent is tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd in De Meern. Ook zijn in Veldhuizen sporen gevonden van de Romeinse grensweg. Zie Fletio voor meer informatie over deze archeologische vondsten.

Externe link[bewerken]