Veldhuizen (Vleuten-De Meern)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Veldhuizen (De Meern))
Ga naar: navigatie, zoeken
Veldhuizen
Buurt van Utrecht
Map - NL - Utrecht - Wijk 10 Vleuten-De Meern - Buurt 94 Veldhuizen.svg
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Wijk Vleuten-De Meern
Oppervlakte 117 ha  
Inwoners 9.520 op 1-1-2017
Overig
Postcode(s) 3453
Buurtnummer 10.24

Veldhuizen is een buurt in de woonplaats De Meern, die ten westen van de stad Utrecht ligt. De Meern maakt deel uit van de gemeente Utrecht.

Geografie[bewerken]

Veldhuizen ligt in het westen van De Meern. De omringende buurten van de gemeente Utrecht zijn Vleuterweide Zuid en De Meern Noord in het noorden, De Meern Zuid in het oosten en de buurtschap Reijerscop in het zuiden. In het westen grenst Veldhuizen aan de woonplaats Harmelen.

De naam is ontleend aan de voormalige gemeente Veldhuizen, een in 1954 opgeheven gemeente. De huidige buurt Veldhuizen ligt in het noordwesten van deze vroegere gemeente en omvat ruim 3000 woningen, die gebouwd zijn in de periode 1997 - 2003. De buurt bestaat uit drie subbuurten: Veldhuizen Noord, Veldhuizen Zuid en De Balije. In de bewegwijzering door de ANWB wordt deze buurt aangeduid als De Meern West.

De voormalige (op 1-1-1954 opgeheven) gemeente Veldhuizen omvatte slechts de Meerndijk en de polders en buurtschappen Veldhuizen en Reijerscop. De Leidse Rijn en de Lange Vliet vormden de noord- en oostgrens. De omringende gemeenten waren Vleuten in het noorden, Oudenrijn in het oosten, Linschoten (nu gemeente Montfoort) in het zuiden en Harmelen (nu gemeente Woerden) in het westen.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 1954 tot en met 2000 behoorde dit gebied tot de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Voor 1954 was het een deel van de vroegere gemeente Veldhuizen. De meeste huizen van deze kleine gemeente stonden aan de Meerndijk in het dorp De Meern. Ten westen daarvan lagen de polders Veldhuizen en Reijerscop. De boerderijen in Reijerscop staan aan de kop van de polder, dus aan de buurtweg met dezelfde naam. De boerderijen in Veldhuizen echter stonden niet aan de Rijksstraatweg, maar enkele honderden meters de polder in. Daar heeft namelijk in de oudheid een tak van de Rijn gelopen, die door archeologen en geologen wordt aangeduid met Heldammer Stroom. Toen in de elfde of twaalfde eeuw Veldhuizen werd ontgonnen en er nog geen dijken lagen, vond men de relatief hoog gelegen stroomrug van deze verdwenen rivier de meest geschikte plek om zich te vestigen. Er werden hier hofsteden en ook het kasteel Nijeveld gebouwd. Dit middeleeuwse kasteel en zijn bewoners raakten al spoedig betrokken in politieke twisten. Het kasteel brandde daarbij af, werd later herbouwd, maar ging uiteindelijk ten onder aan verval. De schamele resten ervan liggen in het De Milan Viscontipark, midden in het huidige Veldhuizen. De naamgever van dit park, Gijsbert Franco de Milan Visconti (1693-1780), kocht in 1710 het in verval geraakte kasteel en liet een ontwerp maken voor de aanleg van een Franse tuin en de restauratie van het kasteel. Ofschoon hij zeer vermogend was, is dit plan nooit uitgevoerd.

Archeologische opgravingen[bewerken]

In de buurt Veldhuizen zijn in 1997 en ook daarna belangrijke vondsten gedaan bij archeologische opgravingen. Er zijn Romeinse schepen aangetroffen, waarvan er een permanent is tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd in De Meern. Ook zijn in Veldhuizen sporen gevonden van de Romeinse grensweg. Zie Fletio voor meer informatie over deze archeologische vondsten.

Externe link[bewerken]