De Meern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Meern
Woonplaats van Utrecht
Map - NL - Utrecht - Wijk 10 Vleuten-De Meern - Buurt 95 De Meern.svg
Kerngegevens
Provincie Utrecht
Gemeente Utrecht
Wijk Vleuten-De Meern
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 2′ OL
Inwoners 21.316 op 1-1-2017[1]
Overig
Postcode(s) 3453, 3454
Buurtnummer 10.31, 10.32, 10.33, 10.24
Website www.utrecht.nl
De Marekerk aan de Zandweg

De Meern is een woonplaats ten westen van de stad Utrecht en maakt sinds 2001 deel uit van de gemeente Utrecht in de Nederlandse provincie Utrecht. Voor 2001 vormden De Meern, Vleuten en Haarzuilens samen de gemeente Vleuten-De Meern; sinds 2001 vormen ze de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Tussen deze wijk en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de wijk Leidsche Rijn. Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn vormen samen een nieuw stadsdeel van Utrecht met ruim 82.000 inwoners op 1 januari 2017.

De van oorsprong kleine nederzetting De Meern lag aan het begin van de Maerne, een dijk die omstreeks 1200 werd aangelegd om de laag gelegen polders bij Woerden te beschermen tegen water uit het hoger gelegen Utrechtse rivierengebied. De huidige naam van deze dijk is Meerndijk. Het begin van de Meerndijk ligt bij de Meernbrug over de Leidse Rijn, de plek waar in de late middeleeuwen De Meern is ontstaan. Inwoners van De Meern en vroegere inwoners die zich met deze plaats verbonden voelen noemen zich Merenees.

Een bijzonder gebouw in De Meern is het gereconstrueerde Romeinse fort Castellum Hoge Woerd met daarin het permanent tentoongestelde Romeinse schip De Meern 1. Zie voor meer hierover onder het kopje 'Cultuur'.

Geografie[bewerken]

Ligging[bewerken]

De Meern ligt ten noordwesten van Knooppunt Oudenrijn. Het grootste deel van de bebouwde kom ligt tussen de A12 en het kanaal Leidse Rijn; een kleiner deel ligt ten noorden van de Leidse Rijn.

De Meern wordt begrensd door

 • in het noorden en oosten: de wijk Leidsche Rijn.
 • in het zuiden: de voormalige polder Heycop en de buurtschap Achthoven
 • in het westen: Harmelen
 • in het noordwesten: Vleuten.

Buurten[bewerken]

De Meern is opgedeeld in de volgende buurten:

 • De Meern Noord (buurtnummer 10.31), omvattende 't Weer, Parkrand De Meern, De Woerd en de Zandweg ten westen van de Langerakbrug tot de grens met de gemeente Woerden;
 • De Meern Zuid (buurtnummer 10.32), bestaande uit 1) het gebied begrensd door de Leidse Rijn in het noorden, het Meentpark in het oosten, de A12 in het zuiden en het Kloosterpark in het westen, en 2) de buurtschap Reijerscop ten zuiden van de A12;
 • Bedrijvengebied Oudenrijn (buurtnummer 10.33), omvattende het gelijknamige bedrijventerrein en de Zandweg en Rijksstraatweg ten oosten van de Langerakbrug tot de grens met de wijk Leidsche Rijn;
 • Veldhuizen (buurtnummer 10.24), gelegen ten zuiden van de Leidse Rijn en ten westen van De Meern Zuid.

Aantal inwoners[bewerken]

De Meern telde op 1 januari 2017 21.316 inwoners[1], als volgt verdeeld over de vier buurten: 5.342 in De Meern Noord, 6.200 in De Meern Zuid, 254 in Bedrijvengebied Oudenrijn en 9.520 in Veldhuizen. De centraal gelegen buurten De Meern Noord en De Meern Zuid vormen samen 'het oude dorp' met 11.542 inwoners op 1 januari 2017.

Geschiedenis[bewerken]

Geschiedenis in vogelvlucht[bewerken]

In de Romeinse tijd liep de noordelijke grens van het Romeinse Rijk door het grondgebied van het huidige De Meern. Dankzij archeologische opgravingen is de kennis over het verblijf van de Romeinen in deze streek sterk toegenomen. Ook zijn vele voorwerpen opgegraven, waaronder een compleet Romeins schip dat permanent is tentoongesteld in het Museum Castellum Hoge Woerd.

De geschiedenis van het in de late middeleeuwen ontstane dorp De Meern is nauw verweven met die van de ontginning van het gebied tussen de stroomruggen van de Rijn en de Hollandse IJssel. Door de aanleg van de Meerndijk omstreeks 1200 en het graven van de Oude Rijn en de Lange Vliet in 1381 en 1385 ontstond een punt waar verschillende wegen en vaarwegen samenkwamen. Dit punt is de Meernbrug in het midden van het huidige De Meern. In een document uit 1481 blijkt de aanwezigheid van een kapel bij deze brug. De Oude Rijn werd in 1665 verbreed ten dienste van de trekvaartverbinding tussen Utrecht en Leiden en heet sindsdien Leidse Rijn. In dezelfde tijd bestond er ook een weg over land tussen Utrecht en Gouda. De Steenweg in De Meern was een onderdeel van deze weg. Deze lag op de noordelijke oever van de Leidse Rijn en groeide uit tot een kleine concentratie van handel en dienstverlening.[2]

In de twintigste eeuw veranderde De Meern van klein plattelandsdorp in een woonplaats met boeren, fruittelers, tuinders, ondernemers in handel, nijverheid en dienstverlening, werknemers in al deze sectoren en forensen. Vanaf 1997 wordt de ontwikkeling van De Meern in hoge mate bepaald door de snelle groei van de stad Utrecht. Sinds 2001 is De Meern een woonplaats binnen de gemeente Utrecht. Boeren, tuinders en fruittelers zijn dan al vertrokken of gestopt met hun bedrijf. Anno 2017 is De Meern ten noorden van de A12 op enkele lege plekken na geheel volgebouwd.

Uitgebreide geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van De Meern voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bijzondere gebouwen en percelen[bewerken]

Kerkelijke gebouwen en begraafplaatsen[bewerken]

 • Pastoor Boelenslaan 11, rooms-katholieke kerk gewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, ook Mariakerk genoemd. De bijbehorende pastorie is via een gang met de kerk verbonden. Dit complex is in 1940 gebouwd door architect H.C. van de Leur in Delftse-school-stijl. Het orgel is vervaardigd door Michaël Maarschalkerweerd in 1888. Het was een schenking van de parochianen Johannes (van) Oostrom (1863-1917) en zijn echtgenote M. Pouw ten behoeve van de vorige parochiekerk aan de Rijksstraatweg. In 1940 is het overgebracht naar de huidige kerk. Het gebouw en het interieur worden als waardevol beschouwd en daarom is het complex in 2001 aangewezen als rijksmonument.[3] Naast de kerk ligt de rooms-katholieke begraafplaats.
 • Oranjelaan 10, het Parochieel Sociaal-Cultureel Centrum De Schalm met een bar/ontmoetingsruimte en acht andere zalen, waaronder een toneelzaal. De Schalm functioneert vooral dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Dit centrum, dat eigendom is van de rooms-katholieke parochie, functioneert als 'buurthuis' van De Meern. Ook is het door de gemeente Utrecht aangewezen als 'Huiskamer van de Wijk'.
 • Rijksstraatweg 20, voormalige rooms-katholieke kerk bij de Stadsdam. Deze werd in 1940 verlaten nadat de bouw van de huidige r.k. kerk in De Meern was voltooid. Evenals de nieuwe kerk was deze kerk gewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. Het verlaten kerkgebouw werd een fabriek nadat het een transformatie had ondergaan. Op last van het kerkelijk gezag moest namelijk aan de buitenkant alles worden verwijderd dat het gebouw deed lijken op een kerk. Binnen is de vroeg-neogotische kapconstructie nog aanwezig. Thans is dit gebouw in gebruik als kunstzinnige en culturele broedplaats, die de naam Metaal Kathedraal draagt.[4]
 • Zandweg 126, protestantse kerk bij de Meernbrug. Hier stond in 1480 een kapel gewijd aan Sint-Antonius. Toen omstreeks 1580 dit gebouw werd toegewezen aan de calvinisten, was het een 'arm vervallen capelleken'. Vanaf 1627 werden hier regelmatig kerkdiensten gehouden. In 1645 deed de eerste predikant van De Meern zijn intrede. Omstreeks deze tijd, of later, werd de kapel verbouwd tot een kleine kerk en voorzien van een torentje. In 1912-1913 werd dit gebouw gesloopt om plaats te maken voor de huidige kerk. De architect van deze in art-nouveaustijl gebouwde kerk is J. van Dillewijn; het is een gemeentelijk monument. Op 16 september 2001 fuseerden de plaatselijke hervormden en gereformeerden tot Protestantse Wijkgemeente De Meern. De kerk bij de Meernbrug werd hun kerkgebouw en heet sindsdien Marekerk.
 • Zandweg 148, zalenaccommodatie met de naam Vereenigingsgebouw de Zandweg van de Protestantse Gemeente De Meern. Het werd in 1929 gesticht door de toenmalige Nederlandse Hervormde Gemeente De Meern. Het primaire doel was het bieden van zaalruimte aan kerkelijke verenigingen, maar daarnaast kan het ook worden gebruikt voor andere doeleinden.
 • achter Zandweg 148, protestantse begraafplaats (voorheen nederlands-hervormde begraafplaats)
 • Alendorperweg 57, kleine zaalkerk gebouwd in 1894 ten behoeve van de toenmalige Gereformeerde Kerk van Vleuten en De Meern. Anno 2015 is de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Vleuten-De Meern eigenaar en gebruiker van het kerkje aan de Alendorperweg, dat een gemeentelijk monument is. Achter de kerk is ter vervanging van de oorspronkelijke kleine consistoriekamer een nieuwe vergaderruimte gebouwd door leden van de kerkgemeenschap.
 • Woerdlaan 14, voormalig kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Vleuten-De Meern, gebouwd in 1951, verlaten in 2001 toen de gereformeerden en Nederlands-hervormden met elkaar fuseerden.

Andere gebouwen en bezienswaardigheden[bewerken]

Huis Overvliet aan de Zandweg
 • Zandweg 82, woonhuis dat in het verleden Overvliet heette. Het is een rijksmonument en mogelijk in de 17e eeuw gebouwd. In het midden van de 20e eeuw werd het pand dubbel bewoond. De oostelijke van de beide woningen, die met de zuilen, droeg toen de naam La Finca. In de jaren 1960 was in dit pand de Coöperatieve Raiffeisenbank De Meern gevestigd.
 • Zandweg 200, 18e-eeuwse boerderij Vleuterweide, een van de zeven rijksmonumentale 17e- en 18e-eeuwse boerderijen in De Meern. Boerderij Vleuterweide wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed omschreven als 'zeer fraai'.
 • Zandweg 147, de vroegere pastorie van de Nederlandse Hervormde Gemeente De Meern[5], thans in gebruik bij een huisartsenpraktijk.
 • Rijksstraatweg 74, woonhuis uit 1830. In 1836 werd het verbouwd tot broodbakkerij. In 1890 werd het na verbouwing en vergroting het gemeentehuis van Oudenrijn. In dit pand woonde aanvankelijk ook de plaatselijke veldwachter en was er een stalling voor de brandspuit. In 1954 werd de gemeente Oudenrijn opgeheven. Het pand heeft daarna verschillende bestemmingen gehad, waaronder die van een huisartspraktijk in de jaren 1960. Het is een gemeentelijk monument.[6]
 • Meerndijk 7, voormalig garagebedrijf met showroom en woning op de bovenverdieping, gebouwd in 1913. Dit pand met een voor die tijd modern uiterlijk is een gemeentelijk monument.
Bevrijdingsmonument
 • Bevrijdingsmonument, dit gedenkteken werd op initiatief van de Oranjevereniging in 1995 (50 jaar na de Bevrijding) geplaatst op de hoek van de Rijksstraatweg en de Meerndijk. Wegens wijzigingen bij dit kruispunt kon het daar niet blijven staan. In 2014 is het teruggeplaatst op een open plek aan de Castellumlaan.
 • Rijksstraatweg 128, pompstation/machinegbouw van de voormalige Drinkwaterleiding West-Utrecht, gebouwd in 1927 in Nieuw Zakelijke Stijl. Het is een industrieel gemeentelijk monument.
 • Gemaal De Dompelaar bij de brug over de Lange Vliet in de Mauritslaan. Het gemaalhuis dateert uit 1894 en is een industrieel gemeentelijk monument. Binnen dit gebouwtje bevindt zich een gemaal dat het water uit de polders ten zuiden van De Meern oppompt, waarna het wordt afgevoerd naar de Leidse Rijn. Tot 1970 was het een stoomgemaal; sindsdien wordt hier elektrisch gemalen. Vóór 1894 stond op deze plaats de Rosweidse of Achtkante Molen.
 • Replica van een Romeinse wachttoren op de Hoge Woerd (geopend in september 2013).
 • Reconstructie van het Romeinse Castellum, gereed gekomen in augustus 2015. Zie verder hieronder bij Cultuur.
 • Resten van het 13e-eeuwse kasteel Nijevelt in het De Milan Viscontipark.
 • De Meerndijk en de Waagkuil ten zuiden van de rijksweg A12. De Meerndijk is omstreeks het jaar 1200 aangelegd. De Waagkuil aan de westzijde van deze dijk is een waai (wiel) dat is ontstaan door een overstroming van de Lek en/of Hollandse IJssel vóór 1441.[7]
 • De Heicopse polder en de Lange Vliet ten zuiden van de rijksweg A12 en ten oosten van de Meerndijk. De middeleeuwse structuur van deze polder is grotendeels bewaard gebleven.

Verdwenen gebouwen[bewerken]

 • Nijeveltse Molen, Rijksstraatweg 134, een korenmolen, die voor het eerst wordt genoemd in 1385. Deze werd in 1672 door de Fransen verwoest. In 1701 werd een opvolger gebouwd, die in 1889 afbrandde. De in 1892 herbouwde molen kreeg de naam De Korenbloem. In 1941 was deze zodanig in verval geraakt dat alleen de romp er nog stond. In 1952 werd de molen verder afgebroken tot de stenen onderbouw, die in 1971 met de grond gelijk werd gemaakt.
 • Rosweidse of Achtkante Molen, Grote of Rode Molen en Sluismolen, alle drie gebouwd omstreeks 1485 en in latere eeuwen gemoderniseerd. Deze molens brachten het af te voeren water uit de polders op het peil van de Oude Rijn. De Rosweidse Molen lag aan de Lange Vliet, het molenpaar Rode Molen en Sluismolen aan de vroegere vliet langs de Meentweg. Op de plaats van de Rosweidse Molen werd in 1894 het stoomgemaal De Dompelaar gebouwd, dat de taken van de drie molens overnam. De naam Achtkantemolenvliet, waaronder de Lange Vliet binnen de bebouwde kom van De Meern bekend staat, herinnert aan de Rosweidse of Achtkante Molen.
 • Hervormde Kerk aan de Zandweg. In 1481 is sprake van een kapel bij de Meernbrug. In de 17e eeuw werd deze verbouwd tot kerk met kleine toren. In 1912 werd deze kerk afgebroken om plaats te maken voor de huidige kerk.
 • Het Wapen van Gouda. Dit café stond op de oostelijke hoek van de Meerndijk en de Rijksstraatweg. Het was drie eeuwen lang de plaats waar het bestuur van het gerecht en vanaf 1818 de gemeente Veldhuizen vergaderde.[8] Het werd in 1959, samen met de ernaast gelegen feestzaal, gesloopt om het kruispunt waaraan dit café lag te kunnen verruimen.[9]
 • Café De Meernbrug aan de Zandweg recht tegenover de Meernbrug. Met het oog op de aanleg van de Castellumlaan in het begin van de jaren 1960 werd een aantal panden aan de Zandweg, waaronder dit café, gesloopt.
 • Tjepmastate, ook wel met 'Huis Tjepma' aangeduid, was een buitenplaats uit de 17e-eeuw of vroeger. Dit huis, dat kort na 1950 is afgebroken, lag aan de westzijde van de Strijkviertel en dicht bij de Rijksstraatweg.
 • De Gooisebrug over de Leidse Rijn bij het begin van de Strijkviertel, een massieve bakstenen brug met twee halfronde doorvaart-openingen. Het brugdek was ongeplaveid en, hoewel breed genoeg, niet toegankelijk voor auto's. Omstreeks 1970 werd deze vervangen door een smalle voetbrug, die in 2011 op zijn beurt plaats maakte voor de huidige voetbrug van voorgespannen beton.
 • Transformatorhuisje in het talud van de Leidse Rijn tegenover de Woerdlaan. Eromheen lag bestrating, die werd gebruikt als hangplek. Met het 'ondergronds gaan' van het elektriciteitsnet in de jaren 1950 is het verdwenen.
 • Smederij even ten oosten van de Meernbrug. Opvallend was de houten aanbouw die de Zandweg deels overkapte. Daaronder werden paarden beslagen. Die konden door deuropeningen aan de ene kant naar binnen en de andere kant naar buiten lopen. In de jaren 1950 is deze aanbouw verdwenen.
 • Het Aardappelpad, informele naam van een zijpad van de Meerndijk. Daaraan lagen woningen met tuinen waarin aardappels werden verbouwd. Vier van deze woningen zijn overgebleven na de transformatie van het Aardappelpad naar Mabeliastraat in de jaren 1960.

Belangrijke wegen, pleinen en plantsoenen[bewerken]

Hoofdwegen[bewerken]

 • Burgemeester Middelweerdbaan, verkeersader in De Meern Noord
 • Busbaan Oudenrijn, het deel van de busbaan tussen het station Utrecht Centraal en De Meern dat in het Bedrijvengebied Oudenrijn ligt
 • C.H. Letschertweg, verbindingsweg tussen Utrecht-West en De Meern. Vroeger had de Rijksstraatweg deze functie.
 • Europaweg, verbindingsweg tussen de dorpskernen van De Meern en Vleuten, aangelegd aan het eind van de jaren 1950. De voorganger van deze weg was de Krochtdijk, een smalle bochtige grindweg.
 • Heldammersingel, hoofdweg in Veldhuizen, tevens deel van de busbaan tussen De Meern en Vleuten
 • Meerndijk, aangelegd omstreeks het jaar 1200
 • Oudenrijnseweg, verbindt de A12 met De Meern Noord en de wijk Leidsche Rijn.
 • Rijksstraatweg, ligt op de zuidelijke oever van de Leidse Rijn. Het gedeelte van deze weg dat in het oude dorp ligt is in gebruik als busbaan.
 • Rijksweg 12 of A12, waarvan de eerste 4 km ten westen van Knooppunt Oudenrijn in De Meern liggen. De bebouwde kom ligt aan de noordzijde. Voordat deze weg in 1940 werd geopend, ging het autoverkeer van de stad Utrecht naar het westen, en omgekeerd, door het centrum van De Meern. Vanuit de stad Utrecht kwam men over de Rijksstraatweg het dorp binnen. Bij de Meernbrug koos men tussen rechtdoor voor de richting Leiden, en linksaf de Meerndijk op voor de richting Gouda, Rotterdam en Den Haag.
 • Veldhuizerweg, ligt in het verlengde van de C.H. Letschertweg en verbindt De Meern met Harmelen.

Secundaire wegen[bewerken]

De Zandweg in de buurt 't Weer
 • Castellumlaan, aangelegd in het begin van de jaren 1960. De dicht bij de Meernbrug gelegen panden aan de Zandweg moesten hiervoor wijken.[10]
 • Heicopperkade, achterkade van de Heicopse Polder
 • Meentweg aan de oostelijke rand van De Meern Zuid. Oorspronkelijk liep deze weg door tot de Heicopperkade. Bij de aanleg van de A12 werd ten behoeve van deze aansluiting een tunnel gemaakt. Bij een verbreding van de A12 kwam deze te vervallen.
 • Reijerscop, 6 km lange, oude buurtweg ten zuiden van de A12
 • Strijkviertel, verbindingsweg tussen de Rijksstraatweg en de Heicopperkade. Vanaf circa 1955 ontwikkelde zich langs deze weg het Industrieterrein Strijkviertel, dat later uitgroeide tot het huidige Bedrijventerrein Oudenrijn.
 • Vicuslaan, ligt direct ten zuiden van Castellum Hoge Woerd en is de voornaamste toegangsweg tot de buurt De Woerd
 • Woerdlaan, eerder De Woerd geheten en nog eerder Schenkeldijk. Deze weg had in het verleden de functie van toegangsweg tot de dorpskern van De Meern als men vanuit Utrecht of Vleuten kwam.
 • Zandweg, ligt op de noordelijke oever van de Leidse Rijn. Het gedeelte van deze weg tussen de Woerdlaan en de Meernbrug was reeds in de 18e eeuw bestraat. Hier bevonden zich de kerk, de herberg, de hoefsmederij en winkels.

Pleinen en plantsoenen[bewerken]

 • Castellumplein, aan de noordzijde van de Meernbrug naast de Marekerk, geopend op 16 december 2017
 • Mereveldplein, bij en in het gelijknamige winkelcentrum in De Meern Zuid
 • Bert Voetenplantsoen, in De Woerd
 • Dorpstuin De Meern, aan de Rijksstraatweg iets ten oosten van de Meernbrug, aangelegd in 2013 door de gemeente op initiatief van bewoners
 • Hélène Swarthplantsoen / Vasalisplantsoen, in De Woerd
 • Prins Willem-Alexanderplantsoen, in de buurt van het Mereveldplein. In dit plantsoen vindt de jaarlijkse 4-mei-herdenking plaats.

Parken[bewerken]

Meentpark
 • De Milan Viscontipark, klein park in Veldhuizen waar resten liggen van de voormalige ridderhofstad Nijevelt
 • Kloosterpark, tussen De Meern Zuid en De Balije
 • Mauritspark, langs de C.H. Letschertweg
 • Máximapark
 • Meentpark, tussen De Meern Zuid en Bedrijvengebied Oudenrijn
 • Park De Balije, klein park in De Balije
 • Veldhuizerpark, langs de Veldhuizerweg

Onderwijs en economie[bewerken]

Basisscholen[bewerken]

 • Apollo 11 school voor Openbaar Basisonderwijs (Dalton)
 • Koningin Beatrixschool (prot.chr.)
 • De Krullevaar (prot.chr.)
 • Openbare Montessori basisschool De Meander
 • Pantarijn (openbaar)
 • RK basisschool Drie Koningen
 • Rooms-Katholieke Basisschool 't Veldhuis

Economie[bewerken]

Een concentratie van bedrijven bevindt zich in het 74 ha omvattende Bedrijvengebied Oudenrijn, dat ten oosten van De Meern Zuid ligt. Dankzij de ligging in het midden van Nederland en de nabijheid van de autosnelwegen A2 en A12 zijn de sectoren handel en transport hier sterk vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er industriële productiebedrijven, waaronder de katalysatorenfabriek van BASF Nederland BV en Brouwerij De Leckere, een van de twee Meernse bierbrouwerijen. De andere brouwerij, Maximus, bevindt zich dicht bij het Castellum Hoge Woerd.

Een klein bedrijventerrein met de naam De Dompelaar ligt dicht bij de afrit De Meern van de A12.

Het winkelcentrum Mereveldplein in De Meern Zuid is het grootste winkelgebied van het dorp. Ook zijn hier talrijke voorzieningen, waaronder drie basisscholen, het sociaal-cultureel centrum De Schalm en de openbare bibliotheek. In Veldhuizen bevindt zich het winkelcentrum De Veldhof. In het dorpscentrum bij de Meernbrug zijn verschillende horecazaken en enkele verspreide winkels gevestigd.

Cultuur en recreatie[bewerken]

Cultuur[bewerken]

 • De rooms-katholieke Mariakerk is rijk aan voorwerpen van beeldende kunst van onder andere Leo Jungblut en Adriaan van der Weijden. Ook de architectuur van het kerkgebouw en het orgel van Michael Maarschalkerweerd zijn bijzonder.
 • In het gereconstrueerde Castellum Hoge Woerd (geopend op 30 augustus 2015) bevinden zich een theater met de naam Podium Hoge Woerd en een archeologisch museum met als belangrijkste voorwerp het geconserveerde Romeinse schip 'De Meern 1'. Dit schip werd in de buurt Veldhuizen in de bodem aangetroffen op een plaats waar in de Romeinse tijd de zuidelijke tak van de Rijn stroomde. Vermoed wordt dat dit schip op een ondiepte in de rivier is gestrand en door de bemanning is verlaten met achterlating van de scheepsinventaris en andere voorwerpen. Ook hiervan is een en ander te zien in dit museum. Verder worden er historisch waardevolle voorwerpen tentoongesteld die gevonden zijn bij eerdere en latere opgravingen. Het 'castellum' zelf is ook bezienswaardig. Over de muren van dit gebouw met een omtrek van enkele honderden meters kan men rondwandelen, daarbij uitkijkend over delen van De Meern en de wijk Utrecht-Leidsche Rijn.
 • De plaatselijke Openbare bibliotheek is gevestigd aan de Oranjelaan 14.
 • Het muziekpodium Azotod (voorheen De Kruk) bevindt zich aan de Meerndijk dicht bij de A12.
 • Het Sociaal-Cultureel Centrum De Schalm (Zie hierboven onder Kerkelijke gebouwen en begraafplaatsen) ligt aan de Oranjelaan 10.

Recreatie/uitgaan[bewerken]

 • Het Máximapark aan de noordrand van het dorp.
 • Rondom de Strijkviertelplas ten oosten van het Bedrijvengebied Oudenrijn kan worden gewandeld, gefietst en gezwommen.
 • In De Meern zijn ongeveer 15 restaurants en andere horecagelegenheden gevestigd.

Evenementen[bewerken]

 • Limes grasvolleybaltoernooi in het Máximapark, elk jaar gehouden en georganiseerd door volleybalvereniging Limes
 • Loop van Leidsche Rijn, jaarlijks hardloopevenement op Hemelvaartsdag
 • Romeinse Voettochten, jaarlijks wandelevenement op Hemelvaartsdag met afstanden van 5 tot 30 km.

Verenigingen[bewerken]

Sportverenigingen[bewerken]

 • M.H.C. Fletiomare, hockey
 • K.V. Fiducia, korfbal
 • V.V. De Meern, voetbal
 • Z.P.C. Watervlo, zwemmen en waterpolo
 • LTC Vleuten-De Meern, tennis
 • Limes, volleybal
 • SVO Badminton
 • SVO Basketball
 • SVO Tafeltennis
 • Handbalvereniging Leidsche Rijn
 • Running Athletic Point, atletiek
 • Biljartvereniging De Pijler
 • Schaakclub TRIO
 • B.C. Sans Atout, bridge
 • Landelijke Rijvereniging De Voornruiters, paardensporten

Andere verenigingen[bewerken]

Bekende (oud-)inwoners[bewerken]

Geboren in De Meern[bewerken]

Woonachtig (geweest) in De Meern[bewerken]

 • Chris Schut (1912-2000), bekend tekenaar van Utrechtse stadsgezichten, woonde in zijn jonge jaren in De Meern op Tjepmastate
 • Herman Bode (1925-2007), eerste vicevoorzitter van de FNV, daarvoor vicevoorzitter van het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV)
 • Gijsbert Hamoen (1932-2013), dichter, publicist, Nederlands-hervormd predikant o.a. in De Meern (1987-1995)
 • Mohamed Sini (1957), lid van de Eerste Kamer

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

 • pdf-document Polder Rijnenburg - Cultuurhistorische landschapsanalyse (2007) - commissiemer.nl