Meernbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Meernbrug
Meernbrug.jpg
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 180[1] m
Breedte 12 m
Bouw
Ingebruikname 1974
Architectuur
Type boogbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De De Meernbrug is een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en is onderdeel van de weg tussen Utrecht en De Meern. In de volksmond is de brug bekend onder de naam "brug bij Den Hommel". De Meernbrug (zonder het voorafgaande lidwoord 'De') is de brug over de Leidse Rijn in het centrum van De Meern.

Oudenrijnsebrug[bewerken]

Bij de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal werd de eerste brug op deze plek aangelegd, 50 meter ten noorden van de huidige overspanning.[2] Deze brug, met de naam Oudenrijnsebrug, was echter te smal om de verkeersstromen van de nieuwe snelwegen aan te kunnen. In 1974 werd de oude brug vervangen door de De Meernbrug. De Oudenrijnsebrug werd gesloopt, met uitzondering van de pijlers die anno 2017 nog steeds aanwezig zijn.

Boogbrug[bewerken]

De vaste boogbrug die er sinds 1974 ligt is gebouwd in 1936 en lag oorspronkelijk ongeveer twee kilometer zuidelijker in het tracé van Rijksweg 12. In 1974 werd de brug aldaar vervangen door een nieuwe en bredere Galecopperbrug. De oude brug werd verplaatst naar de huidige plek ter vervanging van de smalle oude brug. Halverwege de jaren 1980 werd aan de noordzijde van de brug een apart loop en fietsdek aangebouwd. In 2009 kreeg de brug een opknapbeurt zodat hij weer dertig jaar mee kan.[3] De brug overspant zo'n 124 meter. De doorvaartwijdte is 108 meter.

Meernbrug in De Meern[bewerken]

Meernbrug is de naam van de brug die ligt in het centrum van De Meern. De geschiedenis ervan gaat terug tot de middeleeuwen. Omstreeks het jaar 1200 werd de waterkering Ma(e)rne, de huidige Meerndijk tussen De Meern en de Hollandse IJssel, aangelegd. In een document uit het jaar 1300 wordt de Meernbrug al genoemd. Deze lag bij het begin van de Maerne. Het dorp De Meern is bij deze brug ontstaan.