Naar inhoud springen

Moreelsebrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moreelsebrug
Moreelsebrug
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Overspant sporen van station Utrecht Centraal
Lengte totaal 310 m
Breedte 12 m
Bouw
Bouwperiode juni 2015 - december 2016
Opening 16 december 2016
Architectuur
Type voetgangers- en fietsbrug
Architect(en) Architectenbureau Cepezed
Moreelsebrug (Binnenstad)
Moreelsebrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Hendrick Moreelse

De Moreelsebrug is een voetgangers- en fietsbrug over de treinperrons en sporen, en het busstation, aan de zuidkant van station Utrecht Centraal, in de Nederlandse stad Utrecht. De brug van 295 meter lengte en 10 meter breedte vormt een verbinding tussen het Beurskwartier en het oude centrum van Utrecht.[1] De brug werd op 16 december 2016 geopend.

De westzijde van de brug begint aan de Croeselaan ter hoogte van het Rabobank Bestuurscentrum. Aan de oostzijde eindigt de brug bij de Laan van Puntenburg, nabij het Moreelsepark. Alhoewel je op de brug mag fietsen, is er geen aanrijhelling aan beide uiteinden, wel trappen. Oorspronkelijk was het plan dat er vanaf de brug eveneens trappen naar de onderliggende perrons zouden komen.[bron?] Eigenaar van Hoog-Catharijne, Klépierre, heeft echter bedongen dat dit niet gebeurt.[bron?] Voor het bedrijf zou het nadelig zijn omdat reizigers dan de perrons zouden kunnen bereiken zonder de winkelpanden van Klépierre te hoeven passeren.[bron?] Mede hierdoor heeft de brug vooralsnog geen functie voor gebruikers van het treinstation. In de toekomst kunnen de trappen alsnog worden aangebracht, bijvoorbeeld wanneer bij de groei van de reizigersstroom het voor de veiligheid noodzakelijk is. Bij het ontwerp is hiermee rekening gehouden.[2]

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is een ontwerp van het Delftse architectenbureau Cepezed en is lichtgebogen in horizontale richting. Het brugdek bestaat uit een gescheiden strook voor voetgangers en fietsers. In het midden van de brug staat een rij bomen (Parrotia persica, Perzisch ijzerhout); een referentie naar spoorbomen en ijzeren sporen die zich onder en rondom de brug bevinden. Een voordeel van deze bomen is dat ze hun blad niet in één keer verliezen in de herfst.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de brug is in 2015 bepaald door middel van een prijsvraag en een enquête. De namencommissie van de gemeente Utrecht maakte eerst een selectie van tien ingezonden namen waaruit men kon kiezen. Winnaar werd de naam Moreelsebrug, een naam die door 24 personen was ingestuurd. De naam Moreelse is afkomstig van Hendrick Moreelse, een 17e-eeuwse burgemeester van Utrecht met grote uitbreidingsplannen voor de stad. Tijdens de bouw van de burg werd de brug aangeduid als Rabobrug, de Rabobank financierde (een deel van) de brug.