Hogeweidebrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hogeweidebrug
De Hogeweidebrug verving in juni 2008 de oude Vleutensebrug
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 5′ OL
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 170 m
Hoogte 26 m
Massa 6300 ton
Bouw
Bouwperiode 2006-2008
Opening 3 juni 2008
Bouwkosten €35 miljoen
Architectuur
Type Boogbrug
Architect(en) Maarten Struijs
Materiaal Staal
Hogeweidebrug (Utrecht)
Hogeweidebrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Hogeweidebrug is een stalen boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de stad Utrecht en stadsdeel Leidsche Rijn naar een ontwerp van architect Maarten Struijs. In de volksmond staat de brug bekend als 'de gele brug'.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze zogenoemde HOV-Combibrug is 170 meter lang en 26 meter hoog, weegt circa 6300 ton en verving de oude Vleutensebrug. Opdrachtgever was de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Utrecht. De brug heeft vier rijstroken: twee voor de HOV-busverbinding en twee voor het gewone autoverkeer. De fiets- en voetpaden hangen aan de zuidkant buiten de bogen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 februari 2006 gaven minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat en de Utrechtse wethouder voor verkeer Yet van den Bergh, het startsein voor de bouw van de brug. Daarop werd in maart een begin gemaakt met de bouw van de landhoofden, de betonnen voeten aan weerszijden van het kanaal waarop de brug rust.

De grote delen van de brug, met gewichten tot 700 ton, zijn gebouwd in Eeklo en Gent, bij vestigingen van het Belgische staalconstructiebedrijf Victor Buyck. In juli en september 2006 zijn de onderdelen op een ponton geplaatst en van de Ringvaart om Gent naar een plek bij de uiteindelijke locatie gevaren.

Op deze plek, voormalig sportpark J.C. Verthoren langs het Amsterdam-Rijnkanaal, is de 2200 ton wegende hoofdstructuur geassembleerd. Oorspronkelijk was de planning dat de brug in het voorjaar van 2007 geplaatst zou worden, maar door onder meer nieuwe inzichten in het ontwerp en bodemverontreiniging is dit met een half jaar vertraagd.[1]

In augustus 2007 werd de brug op een ponton getakeld, dat enkele weken zou blijven liggen in het Merwedekanaal, dat bij de brug aftakt van het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar omdat het Merwedekanaal niet diep genoeg bleek te zijn, werd de westelijke oever van het Amsterdam-Rijnkanaal noodgedwongen de tijdelijke ligplaats. Op 22 september werd de brug op de landhoofden geplaatst, vlak naast de oude Vleutensebrug. In de daarop volgende acht maanden is de brug verder afgemonteerd. In deze periode is onder andere de bekabeling en het wegdek aangebracht.

Ingebruikname[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 juni 2008 werd de brug in gebruik genomen door wethouder Tymon de Weger. In de eerste maanden na de opening werd een van de busstroken gebruikt als fietspad en bleef de andere busstrook afgesloten. In oktober 2008 is het definitieve fietspad in gebruik genomen. Nadat in augustus van dat jaar de verbouwing van het aansluitende Majellaplein gereed was, konden ook beide busbanen definitief in gebruik worden genomen.

Vleutensebrug[bewerken | brontekst bewerken]

De oude Vleutensebrug is op 16 en 17 augustus 2008 verplaatst naar de westelijke oever en is daar gesloopt. Op deze lege plek is in op 19 november 2017 een tweede spoorbrug, naast de al aanwezige Vleutensespoorbrug, geplaatst in het kader van de spoorverdubbeling tussen Utrecht en Harmelen.[2]

Situatieschets[bewerken | brontekst bewerken]

[1] Situatie tot eind september 2007
[2] Situatie tot 16 augustus 2008
[3] Situatie tot 19 november 2017
[4] Huidige situatie

Enkele feiten[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Hogeweidebrug kostte 35 miljoen euro, waarvan de gemeente Utrecht 23 miljoen heeft betaald. De rest werd door het rijk betaald.
  • De naastgelegen fabriek van Douwe Egberts heeft een stukje van haar terrein moeten afstaan omdat de rijbanen naar de nieuwe brug zuidelijker komen te liggen dan die van de oude brug.
  • De brug is voorzien van een aluminium coating om roest te voorkomen.
  • De brug zou op 3 juni 2008 om middernacht openen, maar door een enorme hoosbui moest de opening uren worden uitgesteld.
  • De naam van de brug verwijst naar de Hoge Weide, in vroegere eeuwen een stadsweide/ buitengerecht in de stadsvrijheid.

Zie de categorie Hogeweidebrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.