Achthoven (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Achthoven
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Achthoven (Montfoort)
Achthoven (Montfoort)
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Montfoort Montfoort
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 60′ OL
Overig
Postcode 3417
Netnummer 0348
Woonplaats (BAG) Montfoort
Belangrijke verkeersaders N228
Opgegaan in Linschoten in 1857
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Achthoven is een buurtschap in de gemeente Montfoort in de Nederlandse provincie Utrecht. De buurtschap wordt doorsneden door de N228 en is zodoende verdeeld in Achthoven-Oost en Achthoven-West.

Geschiedenis[bewerken]

De naam heeft waarschijnlijk betrekking op het aantal hoeves dat in de gelijknamige polder gepland was. De term hoeve werd in de tijd van de ontginning van deze polder gebruikt als een maat. Het heeft echter niet de vaste kaveldiepte en -breedte van de copes Willeskop en Cattenbroek.

Achthoven is tegelijkertijd met de polder Mastwijk ontgonnen en was lange tijd een heerlijkheid met een eigen beperkte rechtspraak. Er werd recht gesproken in 'De Witte Swaen' aan Achthoven-West nr. 10.

Op 1 januari 1812 werd Achthoven bij de gemeente Linschoten gevoegd om daar op 1 januari 1818 weer van te worden losgemaakt. Samen met het voormalige gerecht Heeswijk werd het een zelfstandige gemeente. Op 8 september 1857 werd de gemeente opgeheven en bij Linschoten gevoegd. Zowel Achthoven-West en Achthoven-Oost zijn nu buurtschappen in de gemeente Montfoort.

Langs de N228, vlak voor de brug over de Hollandse IJssel, staat de Mariakapel Achthoven.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]


Beluister

(info)