Achthoven (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Achthoven
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Achthoven (Montfoort)
Achthoven (Montfoort)
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Montfoort Montfoort
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 60′ OL
Overig
Postcode 3417
Netnummer 0348
Woonplaats (BAG) Montfoort
Belangrijke verkeersaders N228
Opgegaan in Linschoten in 1857
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Achthoven is een buurtschap liggend tussen Montfoort en De Meern in de provincie Utrecht aan de noordelijke dijk langs de Hollandse IJssel. Achthoven is een deel van de gemeente Montfoort.

Net vóór de Hoogeboomsbrug over de Hollandse IJssel bevindt zich de Mariakapel Achthoven.

Geschiedenis[bewerken]

De naam heeft waarschijnlijk betrekking op het aantal hoeven dat in de gelijknamige polder was voorzien. De term hoeve werd in de tijd van de ontginning van deze polder gebruikt als een maat. In de polder Achthoven wijken de lengten en breedten van de kavels echter af van de gangbare cope-maten, zoals die bijvoorbeeld zijn in de aangrenzende polder Reijerscop.

Achthoven is gelijktijdig met de polder Mastwijk ontgonnen en was lange tijd een heerlijkheid met een eigen beperkte rechtspraak. Er werd recht gesproken in 'De Witte Swaen' aan Achthoven-West no. 10. Deze herberg lag op een hoek van de Achthovensedijk en de zijweg die naar het veer over de Hollandse IJssel leidde. Dit veer verbond de buurtschappen Achthoven en Heeswijk met elkaar, maar was bovenal een schakel in de wegverbinding tussen de steden Utrecht en Gouda.

Op 1 januari 1812 werd Achthoven bij de gemeente Linschoten gevoegd om daarvan op 1 januari 1818 weer te worden losgemaakt. Achthoven werd toen samengevoegd met het voormalige gerecht Heeswijk tot de zelfstandige gemeente Achthoven. Op 8 september 1857 werd deze gemeente opgeheven en bij Linschoten gevoegd. In dat jaar werd ook het veer bij De Witte Swaen vervangen door de Hoogeboomsbrug, een ijzeren draaibrug.

Vroeger lag Achthoven in zijn geheel aan de drukke provinciale weg De Meern-Gouda. In 1932 onderging deze weg enkele ingrijpende wijzigingen. Er kwam toen een nieuwe Hoogebomsbrug over de Hollandse IJssel, een vaste hoge stenen brug. Deze brug lag enkele honderden meters zuidelijker dan de oude draaibrug, die nu overbodig werd. Deze brug werd afgebroken en de beide veerwegen ernaartoe kwamen te vervallen. Gelijktijdig met de bouw van de nieuwe brug werd een stuk weg van 900 meter aangelegd dat een aantal bochten en knikken in de oude route afsneed. Midden in Achthoven verliet het nieuwe tracé de Achthovensedijk om de kortste weg naar de vaste brug te nemen. In het westelijk deel van Achthoven met onder andere De Witte Swaen werd het hierdoor veel stiller. Achthoven-Oost ligt nog steeds aan de provinciale weg, maar Achthoven-West is daarvan gescheiden en vanuit Achthoven-Oost slechts via een zijweg van de provinciale weg, de Slotlaan, te bereiken.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]


Beluister

(info)