Achthoven (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achthoven
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Achthoven (Montfoort) (Utrecht (provincie))
Achthoven (Montfoort)
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Montfoort Montfoort
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 60′ OL
Overig
Postcode 3417
Netnummer 0348
Woonplaats (BAG) Montfoort
Belangrijke verkeersaders N228
Opgegaan in Linschoten in 1857
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Achthoven is een buurtschap in de gemeente Montfoort in de provincie Utrecht en ligt aan de noordelijke dijk van de Hollandse IJssel in het dunbevolkte poldergebied tussen IJsselstein, De Meern en Montfoort.

Geschiedenis[bewerken]

De naam heeft waarschijnlijk betrekking op het aantal hoeven dat in de gelijknamige polder was voorzien. De term hoeve werd in de tijd van de ontginning van deze polder gebruikt als een maat. In de polder Achthoven wijken de lengten en breedten van de kavels echter af van de gangbare cope-maten, zoals die bijvoorbeeld zijn in de aangrenzende polder Reijerscop.

Achthoven is gelijktijdig met de polder Mastwijk ontgonnen en was lange tijd een heerlijkheid met een eigen beperkte rechtspraak. Er werd recht gesproken in De Witte Swaen aan Achthoven-West no. 10. Deze herberg lag op een hoek van de Achthovensedijk en de zijweg die naar het veer over de Hollandse IJssel leidde. Dit veer verbond de buurtschappen Achthoven en Heeswijk met elkaar, maar was bovenal een schakel in de wegverbinding tussen de steden Utrecht en Gouda.

Op 1 januari 1812 werd Achthoven bij de gemeente Linschoten gevoegd om daarvan op 1 januari 1818 weer te worden losgemaakt. Achthoven werd toen samengevoegd met het voormalige gerecht Heeswijk tot de zelfstandige gemeente Achthoven. Op 8 september 1857 werd deze gemeente opgeheven en bij Linschoten gevoegd. In dat jaar werd ook het veer bij De Witte Swaen vervangen door de Hoogeboomsbrug, een ijzeren draaibrug.

Vroeger lag Achthoven in zijn geheel aan de drukke provinciale weg De Meern-Gouda, thans ook bekend als de N228. In 1932 onderging deze weg enkele ingrijpende wijzigingen. Er kwam toen een nieuwe Hoogeboomsbrug over de Hollandse IJssel, een vaste hoge stenen brug. Deze brug lag enkele honderden meters zuidelijker dan de oude draaibrug, die, overbodig geworden, werd afgebroken. Gelijktijdig met de bouw van de nieuwe brug werd een stuk weg van 900 meter door de uiterwaard aangelegd om de route te verkorten. Deze nieuwe weg loopt niet door het westelijk deel van Achthoven. Achthoven-Oost is aan de (oude) N228 blijven liggen. Een zijweg van het nieuwe deel van de N228, de Slotlaan, leidt naar Achthoven-West.

Bezienswaardigheid[bewerken]

Aan de noordzijde van de provinciale weg N228, iets ten oosten van de Slotlaan, ligt de Mariakapel Achthoven.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)