Huis te Medel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Medel
De 19e-eeuwse boerderij Huis Medel (1966)
Locatie Medel
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in 13e eeuw?
Gesloopt in 1830

Het Huis te Medel of Huis Medel was een versterkt huis of kasteeltje in de Nederlandse buurtschap Medel, provincie Gelderland.

Rond 1460 was voor het eerst sprake van een huis met de naam Mil. Het is echter mogelijk dat Rudolf van Medelen al in de 13e eeuw het huis bewoonde.

Nadat het kasteeltje rond 1830 was afgebroken en de grachten gedempt, werd op de fundamenten een boerderij gebouwd. De kapel heeft nog bestaan tot eind 19e eeuw en deed toen dienst als koetshuis voor de boerderij. Deze boerderij is afgebrand, waarna begin jaren 80 van de 20e eeuw een nieuwe boerderij werd gebouwd. Bij de aanleg van de kelder zijn waarschijnlijk delen van de fundamenten van het kasteeltje geruimd. Ook deze laatste boerderij is afgebroken en begin 21e eeuw vervangen door nieuwbouw. Alleen de oude ijzeren toegangshekken zijn bewaard gebleven.[1]

Er zijn geen afbeeldingen van het Huis te Medel bekend.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Bij archeologisch onderzoek in 2003 werd een deel van de omgrachting terug gevonden. Ook werden kloostermoppen aangetroffen. Later dat jaar werden een haard en muurfundamenten teruggevonden, daterend uit het eerste kwart van de 18e eeuw.[2] In 2005 werden opnieuw restanten aangetroffen.