Kasteel Hernen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Hernen op oude prent
Kasteel Hernen tegenwoordig

Kasteel Hernen is een Nederlands kasteel uit de 14e eeuw.

Kasteel Hernen ligt in het zuiden van Gelderland, in het dorp Hernen (gemeente Wijchen), in het uiterste westen van het Rijk van Nijmegen. Het is waarschijnlijk rond 1350 ontstaan, en bestond toen slechts uit een woontoren (donjon). Later is het herhaaldelijk uitgebreid, waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort.

Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen.

In 1883 werd het gekocht door de familie Den Tex. Een dochter schonk het kasteel in april 1940 aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen die speciaal hiervoor werd opgericht. Een gedeelte van het kasteel is toegankelijk; in een ander deel is de A.A. Brediusstichting gevestigd.

In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen.

Motte[bewerken]

In september 2009 werd door archeoloog Laurens Flokstra en historicus Wim Kattenberg uit Wijchen westelijk aan het riviertje De Elst de restanten van een mottekasteel ontdekt. Bij toeval werd door Flokstra een cirkelvormige structuur ontdekt op een oude luchtfoto van de Royal Air Force waarna zij middels een bodemradar een aantal proefboringen deden. Zij ontdekten de gracht waarin scherven uit de 12e en 13e eeuw werden gevonden. Uit vondsten van het middenterrein blijkt dat hier ooit een motte stond welke hier in het begin van de 12e eeuw moet hebben gestaan.[1]

Externe link[bewerken]