Huis Landfort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Landfort
Huis Landfort, 2010
Huis Landfort, 2010
Locatie Megchelen, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Havezate
Eigenaar landgoed: Het Geldersch Landschap
huis: Fam. P. Rutten
Huidige functie privé bewoning
Gebouwd in voor 1434
Gebouwd door J.T. Übbing (architect)
Monumentnummer  512220
Bijzonderheden Het landgoed is open gesteld voor publiek
Huis Landfort in 1720
Huis Landfort in 1720

Huis Landfort, eigenlijk Lancfort, is een Nederlands kasteel en landgoed ten noorden van Megchelen in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Oude IJsselstreek, direct aan de landsgrens met Duitsland.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste vermelding van het kasteel is afkomstig uit 1434 toen het kasteel verkocht werd aan Derick Van Bronckhorst en Batenburg. In het midden van de achttiende eeuw was het een jachthuis van de heren van Anholt. Na veel eigenaarswisselingen werd het kasteel in 1823 gekocht door Dr. Johann Albert Luyken die het schonk aan zijn zus Christina Margaetha. Zij liet het kasteel verbouwen door de architect J.T. Übbing. Deze liet de kasteelgracht dempen en breidde het huis uit met twee kwartcirkelvormige vleugels.[1] In 1641 had al een grondige verbouwing plaatsgevonden waarbij een vierkant huis gebouwd werd, met op iedere hoek een toren voorzien van een uiendak. Het originele gebouw gaat nog grotendeels schuil in het tegenwoordige huis. De monumentale tuin is naar een ontwerp uit 1823 van J.D. Zocher jr.

Gelders Landschap[bewerken]

Sinds 1970 waren het huis en het landgoed in beheer bij de stichting Het Geldersch Landschap. Deze stichting verkocht het huis in 2006 ten behoeve van particuliere bewoning en gaf een klein deel van het landgoed uit in erfpacht. Het huis is daarom niet openbaar toegankelijk, maar de rest van het landgoed van veertig hectare is opengesteld voor het publiek.

Externe link[bewerken]

  • Ronald Stenvert e.a., Huis Landfort in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 230

Voetnoten[bewerken]

  1. kasteleningelderland.nl Landfort (Mechelen)