Anholt (Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anholt
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Anholt
Anholt (Noordrijn-Westfalen)
Anholt
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Gemeente Isselburg
Coördinaten 51° 51′ NB, 6° 26′ OL
Algemeen
Inwoners 5.000
Foto's
Ratskeller Anholt
Ratskeller Anholt
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Anholt is een (voormalige zelfstandige) stad in Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, nabij Gendringen. Het maakt deel uit van de gemeente Isselburg.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Direct ten westen van Anholt staat sinds 1961 een fabriek van Trox GmbH, een intussen groot, wereldwijd opererend concern, dat ventilatie-, airconditioning- en luchtbehandelingssystemen produceert en verhandelt. Een filiaal van dit bedrijf staat te Spijk, direct aan de andere kant van de Nederlandse grens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1169 was voor het eerst sprake van een Heer van Anholt, die vermeld staat in het leenboek van de bisschop van Utrecht. Deze eerste aanwijsbare Heer van Anholt was Stefanus I van Zuylen (1234 - 1249). Anholt ontwikkelde zich tot de Heerlijkheid Anholt en wist een rijksonmiddellijke status te verwerven. Op 25 mei 1347 verleent Stefanus IV van Zuylen (1313 - 1347) stadsrechten aan het gebied van stad en kasteel Anholt.

De Heren van Anholt waren van 1234 tot en met 1402 de graven van Zuylen, van 1402 tot en met 1641 de graven van Bronkhorst-Batenburg, en sinds 1641 de vorsten van Salm (1743 van Salm-Salm). De Stad Anholt werd omgebouwd tot vestingstad. Drie waltorens, een stadsmuur, grachten, en stadswallen boden veiligheid aan de stad in onrustige tijden. Van de historische bebouwing is sinds de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog niet veel overgebleven.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anholt is vooral bekend door Kasteel Anholt. De heren van Anholt regeerden ook in delen van Nederland, zoals van Dinxperlo, Aalten en Bredevoort. De huidige kasteelbewoners, de vorsten van Salm-Salm, hebben in 2020 nog gronden in het plaatsje Breedenbroek. Het kasteel herbergt een museum en een hotel.
  • De Ratskeller is het oude raadhuis van de stad Anholt. De bovenverdieping is anno 2009 nog in gebruik ten behoeve van het stadsbestuur van Isselburg. De benedenverdieping wordt gebruikt als horecagelegenheid.[1] Het gebouw dateert uit 1567 en is als een van de weinige historische gebouwen van het oude stadscentrum gespaard gebleven in de Tweede Wereldoorlog.
  • De neoromaanse Pancratiuskerk dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. De beide torens van de kerk zijn vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse Wehrmacht vernietigd.
  • De Anholter Windmolen is gebouwd in 1747.
  • In de nabijheid van Anholt ligt op de Duits-Nederlandse grens het uit de 14e eeuw daterende Huis Hardenberg.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anholt (Isselburg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.