Huis Aerdt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Aerdt
Het Huis Aerdt
Locatie Herwen, Nederland
Algemeen
Kasteeltype onbekend
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie bewoning/kantoor/trouwlocatie
Gebouwd in 1549
Gesloopt in 16e eeuw
Herbouwd in 1652
Monumentnummer 21962
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het Huis Aerdt te Herwen, in de Nederlandse provincie Gelderland, is een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen; het ligt ten noorden van het dorp Herwen. Huis Aerdt wordt gedeeltelijk particulier bewoond en is er een bedrijf in gevestigd. De trouwzaal is in gebruik als trouwlocatie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige huis Aerdt is de opvolger van het middeleeuwse slot Ter Cluse, dat in de 16e eeuw werd verwoest. Er zijn nog enkele overblijfselen van het oude ter Cluse in en rondom het Huis Aerdt aanwezig. In 1652 werd Huis Aerdt boven op deze resten van slot Ter Cluse gebouwd. Ter Cluse werd vermoedelijk in de Tachtigjarige Oorlog door brand verwoest. In de 18e en 19e eeuw was het huis de residentie van de adellijke familie van Hugenpoth. Toen al was dit het centrum van de streek, De Heer van Aerdt huisde er. Hij bezat veel grond in de streek, met verschillende pachtboerderijen en ook had hij recht van wind: hij bezat de molenrechten. Zijn macht reikte zelfs tot in Den Haag, waar hij een zetel in de Eerste Kamer had. Nadat Huis Aerdt aan het eind van de 19e eeuw in het bezit kwam van de familie Van Dorth tot Medler verloor het zijn functie in de streek.

Het voortbestaan van het huis hing na de Tweede Wereldoorlog aan een zijden draad, aangezien niemand geld had om de schade die tijdens de oorlog was ontstaan te herstellen. Toen in 1961 het huis voor een gulden werd overgedragen aan de "Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen" werd alles in oude glorie hersteld. In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw hield het Polderdistrict Rijn en IJssel hier kantoor.