Naar inhoud springen

Slot Ulft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slot Ulft
Achterzijde van Slot Ulft in 1784..
Locatie Ulft (Oude IJsselstreek), Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in voor 1326
Gesloopt in 1892

Slot Ulft was een kasteel gelegen ten oosten van het gelijknamige dorp Ulft in de Nederlandse provincie Gelderland. De laatste resten werden in 1892 gesloopt waarna op deze plek een boerderij werd gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding stamt uit 1326 toen het goed beschreven werd als Gelders leen in de voormalige heerlijkheid Ulft. Het kasteel lag strategisch ten noorden van de plek waar de Aa-strang en Oude IJssel samenvloeien en was mogelijk in aanleg een mottekasteel. Het werd steeds uitgebreid en had in 1743 een vierkant grondplan met een slotgracht en op drie hoeken een toren. De ingang lag naar het westen en werd beschermd door de 'stoventoren' en de 'zaal'. Rond 1894 is de hoofdstroom van de Aa-strang naar het zuiden verlegd, waardoor deze nu zuidelijker in de Oude IJssel uitkomt. De oude Aa-strang heet vanaf die tijd de ‘Olde Strang’. Aan de noordzijde van de Stockhorsterweg is de burchtheuvel nog in het landschap terug te vinden.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel belegerd. Bekende bewoners waren de Van Heeckerens en later Willem IV van den Bergh en zijn vrouw Maria van Nassau. Na zijn dood nam het kasteel af in belang en trokken de graven van den Bergh zich terug op de residentie te Huis Bergh. Slot Ulft werd daarna uitsluitend als jachthuis gebruikt. In 1892 werd de ruïne gesloopt en in 1896 werden op deze plaats kleine boerenwoningen gebouwd. Een afgeplatte slotheuvel is het enige landschappelijke element dat nog herinnert aan het oorspronkelijke kasteel.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]