De Snor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Snor
De Snor op een kaart van Nicolaes van Geelkercken (1634)
Locatie Dodewaard
Algemeen
Eigenaar geslacht Vijgh
Gebouwd in vóór 1578
Gesloopt in 1839
Zicht op Dodewaard en Hien, met huis De Snor, door Hendrik Hoogers (1800)

Het kasteel De Snor is een voormalig kasteel in de Nederlandse plaats Dodewaard, provincie Gelderland.

Het is niet duidelijk waar de naam vandaan komt. Het zou kunnen wijzen op de locatie van het kasteel in een lus (‘snoer’) van de Waalbandijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van de Snor dateert uit 1578: in dat jaar wordt Dirk Vijgh genoemd als heer van Zoelen, Aldenhaag en De Snor. De ouders van Dirk waren Claes Vijgh en Anna van Gelre, bastaarddochter van Karel van Gelre, en mogelijk heeft Dirk het kasteel via zijn moeder in bezit gekregen. Het kasteel lijkt dan ook ouder te zijn dan 1578.

Dirks zoon Karel werd in 1592 als heer van het huis De Snor betiteld.

In 1693 trad Joost Vijgh in het huwelijk met Dorothea van Beynhem, vrouwe van het eveneens in Dodewaard gelegen Huis Appelenburg.

In 1782 werd het kasteel verpacht en de inboedel werd verkocht.[1]

De laatste uit het geslacht Vijgh die De Snor in bezit had, was Dorothea Jacoba Vijgh, getrouwd met Samuel van Lynden tot den Oldenaller. Het echtpaar liet zowel De Snor als de Appelenburg in 1839 slopen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een kaart van Nicolaes van Geelkercken uit 1634 toont een vierkante toren met zadeldak en een hoektoren, maar het is niet duidelijk of deze weergave klopt. Een tekening uit 1800 van Hendrik Hoogers toont een rechthoekig gebouw en een bouwhuis. Op de kadastrale minuut van 1819 is nog een bouwwerk zichtbaar van 38 bij 15 meter.

Er zijn geen zichtbare sporen meer aanwezig in het landschap. Naast het voormalige kasteelterrein staat tegenwoordig boerderij De Snor.