Huis Sevenaer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Sevenaer
Huis Sevenaer (1745) door Jan de Beijer
Huis Sevenaer (1745) door Jan de Beijer
Locatie Zevenaar, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie biologisch landbouwbedrijf en restaurant
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 527177
Website Website Huis Sevenaer
Huis Sevenaer (1999) door Heins, IJ.Th.
Huis Sevenaer (1999) door Heins, IJ.Th.

Huis Sevenaer of Smollingshuse is een kasteel aan de oostzijde van de stad Zevenaar in De Liemers, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Huis Sevenaer moet niet worden verward met het verdwenen kasteel Sevenaer dat aan de westzijde van het Zevenaarse stadscentrum op het huidige Masiusplein stond. Huis Sevenaer werd aanvankelijk Smollinghuse genoemd. Pas na het verdwijnen van kasteel Sevenaer ging de naam over naar Smollinghuse. Derick Smullinck Derixsoon is mogelijk stichter van dit kasteel dat zijn oorsprong vindt ergens in de 14e eeuw.

Omstreeks 1785 was het gebouw kennelijk zwaar vervallen want in dit jaar onderging het huis een drastische verbouwing en werd tevens gemoderniseerd, waarbij veel van de oude uitstraling verloren ging. Het dak van het 15e-eeuwse hoofdgebouw is tegenwoordig lager en de traptoren is vlak afgedekt. De achtertoren is verdwenen. Architect Eduard Cuypers deelde aan het begin van de 20e eeuw het huis in twee aparte woondelen. Het huis is niet toegankelijk voor publiek, op het landgoed wordt in de zomermaanden twee maal per maand een rondleiding gegeven.

Thans huisvest het landgoed, dat de laatste jaren in eigendom was van jonkheer (Huub) van Nispen van Sevenaer, een biologisch landbouwbedrijf. Het landhuis zelf is in een vervallen staat. In november 2011 werd begonnen met een renovatie, die mogelijk werd gemaakt door een subsidie van een miljoen euro van de provincie Gelderland. Hiermee is het Polderhuis gerestaureerd. Daar is sinds 2015 Café, Restaurant en Zalen Eet-Lokaal gevestigd. Eind 2018 wordt een bed and breakfast geopend.

Jonkheer van Nispen van Sevenaer overleed op 10 augustus 2012.[1]

Externe links en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]