Huis Sevenaer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huis Sevenaer
Huis Sevenaer (1745) door Jan de Beijer
Huis Sevenaer (1745) door Jan de Beijer
Locatie Zevenaar, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie macrobiotisch landbouwbedrijf en -winkel
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  527177
Website Website Huis Sevenaer
Huis Sevenaer (1999) door Heins, IJ.Th.
Huis Sevenaer (1999) door Heins, IJ.Th.

Huis Sevenaer of Smollingshuse is een kasteel aan de oostzijde van de stad Zevenaar in De Liemers, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Huis Sevenaer moet niet worden verward met het verdwenen kasteel Sevenaer dat aan de westzijde van het Zevenaarse stadscentrum op het huidige Masiusplein stond. Huis Sevenaer werd aanvankelijk Smollinghuse genoemd. Pas na het verdwijnen van kasteel Sevenaer ging de naam over naar Smollinghuse. Derick Smullinck Derixsoon is mogelijk stichter van dit kasteel dat zijn oorsprong vindt ergens in de 14e eeuw.

Omstreeks 1785 was het gebouw kennelijk zwaar vervallen want in dit jaar onderging het huis een drastische verbouwing en werd tevens gemoderniseerd, waarbij veel van de oude uitstraling verloren ging. Het dak van het 15e-eeuwse hoofdgebouw is tegenwoordig lager en de traptoren is vlak afgedekt. De achtertoren is verdwenen. Architect Eduard Cuypers deelde aan het begin van de 20e eeuw het huis in twee aparte woondelen. Het huis en landgoed zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Thans huisvest het landgoed, dat de laatste jaren in eigendom was van jonkheer (Huub) van Nispen van Sevenaer, een biologisch landbouwbedrijf en -winkel. Het landhuis zelf is echter wederom in een vervallen staat. In november 2011 werd opnieuw begonnen met een renovatie, die mogelijk werd gemaakt door een subsidie van een miljoen euro van de provincie Gelderland. Hiermee kan het Polderhuis worden gerestaureerd en worden een theeschenkerij en brasserie op het terrein gebouwd. Jonkheer van Nispen van Sevenaer overleed op 10 augustus 2012.[1]

Externe links en bronnen[bewerken]