Naar inhoud springen

Huis Buren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Buren
Huis Buren door Abraham Rademaker.
Locatie Buren, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal onbekend
Huidige functie tennisbaan, begraafplaats en park
Gebouwd in voor 1298
Gebouwd door onbekend
Gesloopt in 1804
Monumentnummer 11302

Het Huis Buren is een voormalig kasteel in de gemeente Buren in de Nederlandse provincie Gelderland, westelijk gelegen van het stadje Buren. Het kasteel was een van de grootste kastelen in Nederland. Het kasteel werd in 1804 door de regering voor afbraak verkocht. Vandaag de dag staat er slechts een monument op de plek waar vroeger de brug naar de voorburcht was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het kasteel stamt uit 1298. Otto, de heer van Buren, en zijn zoon Allard moesten het huis afstaan aan Reinoud I van Gelre, Graaf van Gelre. Zij mochten op het kasteel blijven als leenmannen van de graaf en later de hertog van Gelre.

Na een machtswisseling in de 15e eeuw door het huis Egmont werd het kasteel nog verder uitgebreid maar weer zwaar beschadigd in 1572/1573 toen de Spanjaarden de stad overnamen. Vanaf 1630 werd het kasteel door prins Frederik Hendrik gerestaureerd. Na het overlijden van Frederik Hendrik werd het kasteel niet meer bewoond en raakte het in verval. In 1672 en 1795 werd het kasteel bezet door Franse troepen.[1]

In 1795 werden de bezittingen van de Oranjes verbeurd verklaard door de Fransen. Ten slotte besloot de regering in 1804 het kasteel voor afbraak te verkopen. Met de stenenopbrengst werden andere huizen gerestaureerd of werden er geheel nieuwe huizen van gebouwd. Deze huizen worden in Buren nu vaak "kasteelhuizen" genoemd. Ook de stadsmuren zijn gerestaureerd met stenen uit het kasteel.

De voorpoort was het laatste deel dat werd gesloopt. Deze werd nog een lange tijd gebruikt als gevangenis en kamerverhuur. Maar ook deze voorpoort werd gesloopt, in 1883. Het kasteelterrein is vandaag de dag nog herkenbaar op luchtfoto's, de grachten en wallen zijn nog aanwezig.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Castle Buren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.