Kasteel Upladen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De burcht Uplade (ook wel Opladen of Uplathe) is een reeds lang verdwenen legendarisch mottekasteel. Vaak wordt aangenomen dat de kunstmatige heuvel onder hotel-restaurant Montferland in de gelijknamige gemeente het restant van deze imposante versterking is. Maar deze locatie komt niet overeen met de beschrijving van de ligging van Oplade door Alpertus van Metz ("Oprijzend uit de vlakte") terwijl het hier gaat om een heuvel te midden van het heuvelland. Archeologische vondsten geven geen definitief uitsluitsel.

Wie Upladen -rond het jaar 1000- heeft gebouwd is onbekend. De vesting is vooral bekend van het verzet door Wichman van Eltens dochter, Adela, tegen de schenking van de Hamalandse goederen aan het door graaf Wichman opgerichte Stift Elten, waar haar zus Liutgard van Elten de eerste abdis van was. Adela was van mening dat een deel van deze goederen aan haar toekwam.

Nadat graaf Wichman van Vreden - familierelatie onbekend - met wie Balderik zojuist vrede had gesloten[bron?], in 1016 na een verblijf op Uplade in de directe omgeving werd vermoord, viel de verdenking op Balderik. Hierop verschanste deze zich in Uplade. Na een beleg en de vlucht van Balderik, werd Uplade door bisschop Adelbold II van Utrecht ingenomen en met de grond gelijk gemaakt.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dalen A. G. van., "Montferland." Archief, orgaan van de Oudheidkundige vereniging "De Graafschap" (1976): 46-50.
  • Dalen A. G. van., "Balderik en Adela: pleidooi voor rehabilitatie." Archief, orgaan van de Oudheidkundige vereniging "De Graafschap" (1977): 121-128.
  • Schut, P.A.C., 'De Montferlandsche berg het sieraad der tusschen IJssel en Rijn gelegene landen' De motte Montferland (gemeente Bergh) en een overzicht van motteversterkingen in Gelderland, (2003), Amersfoort, Nederlandse Archeologische Rapporten 24
  • Jongbloed, Hein H., 'Cold-case' Upladen (1016)', Godfrieds prefectuur tussen grote politiek en dynastieke competitie (850-1101), Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis (2008), deel 11, red. M. Boone , A.J.A. Bijsterveld en M.J.M. Damen e.a.

Verdere literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]