Naar inhoud springen

Huis Teisterbant (Kerkdriel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Teisterbant
Teisterbant
Locatie Kerkdriel
Algemeen
Huidige functie woonhuis
Gebouwd in vóór 1399
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 26556
Het huis in 1964.

Het Huis Teisterbant of Het Teisterbant is een 15e-eeuws gebouw en rijksmonument in het Nederlandse dorp Kerkdriel, provincie Gelderland. Het huis is een voortzetting van het kasteel dat in de middeleeuwen als Huis te Driel bekend stond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Graaf Ansfried van Teisterbant had in de 10e eeuw een hof in Driel. Dit heeft geleid tot de hypothese dat het huidige gebouw op de resten van dat oude hof zou staan. Er is echter nooit een daadwerkelijk verband aangetoond.

Het is pas in 1399 dat er wordt gesproken van een ‘Huys te Driel’: in dat jaar werd Otto van Driel met het huis beleend, evenals met twee tienden. Zijn familie bleef tot 1594 verbonden aan het kasteel. In de jaren hierna volgden diverse families elkaar op als eigenaren van Teisterbant, totdat het in 1766 werd verkocht aan Willem van Beurden. Zijn erfgenaam R.W. Lansdael was de laatste bewoner die met het huis werd beleend. Zijn nazaten verkochten het huis - dat in de 19e eeuw als boerderij werd gebruikt - in 1909 aan P.J. van Nistelrooy. Eerst werd er een knopenfabriek in gevestigd en vanaf 1916 bevond zich er een mandenfabriek.

Het verwaarloosde huis werd in 1949 door de aannemer F.A. Goesten aangekocht die het in de jaren 50 restaureerde en het geschikt maakte als woonhuis.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige gebouw bestaat uit een rechthoekig hoofdgebouw met een achterhuis. Het hoofdgebouw is deels op 15e-eeuwse kelders met tongewelven opgetrokken en bevat zelf ook nog 15e-eeuws muurwerk. De dikte van de muren suggereert dat deze vleugel in vroeger tijden hoger was dan anno 2022 het geval is. Het achterhuis is in de 17e eeuw gebouwd.

Het schilddak is na de Tweede Wereldoorlog vervangen door een zadeldak met trapgevels.

Zie de categorie Huis Teisterbant, Kerkdriel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.