Huis Leegpoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Leegpoel
Schets van het huis Leegpoel, door Cornelis Pronk (1e helft 18e eeuw)
Locatie Rumpt
Gebouwd in vóór 1430
Gesloopt in vóór 1820

Het Huis Leegpoel of Huis Lagenpoel was een kasteel in het Nederlandse dorp Rumpt, provincie Gelderland. De exacte locatie van het kasteel is niet bekend, maar het zou hebben gestaan aan de Middenstraat, ten westen van de Hervormde kerk.[1][2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1430: het leenregister van Asperen vermeldt dat Wouter Rudolfz. Hol in dat jaar werd beleend met het kasteel. In 1536 kwam het leen in handen van Peter Hol, maar Robbert van Erp kocht het kasteel aan en werd in 1538 ermee beleend. Zijn nazaat Josina van Erp trouwde met Dirk van Els, waarna in 1634 hun zoon Rutger het Huis Leegpoel in eigendom kreeg. Na een ruzie over de erfenis werd Diederik van Els in 1655 met Leegpoel beleend. Diederik stierf in 1703, maar zijn zoon Edmond baron van Els liet zich pas in 1728 belenen met het kasteel. Direct hierna deelde hij het bezit op: hij verkocht het deel met het Huis aan Eimert Kreine van Doeland en de boerderij met moeshof aan Cornelis Cornelisse Versteeg.

De laatste bewoner van het Huis Leegpoel was Wouter van Doeland. Toen hij in 1808 overleed, verkochten zijn erfgenamen Leegpoel via een publieke veiling. Het huis werd in 1809 door een drietal geïnteresseerden aangekocht; wat zij vervolgens met Leegpoel hebben gedaan is onbekend, maar in 1820 werd er in documenten niet langer over Leegpoel geschreven en zal het dus zijn afgebroken.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste helft van de 18e eeuw heeft Cornelis Pronk een schets van het kasteel gemaakt. Hierop staat een omgracht, stenen bouwwerk van twee vleugels met elk twee woonlagen en tuitgevels. Het huis heeft een vroeg 16e-eeuws uiterlijk en zal naar verwachting door de familie Van Erp zijn gebouwd.