Boswaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boswaai
Boswaai in 1964
Locatie Herwen
Gebouwd in vóór 1468
Gesloopt in 1974

Het kasteel Boswaai stond in het Nederlandse dorp Herwen, provincie Gelderland. De naam Boswaai is een verbastering van Moswaai en verwijst naar een kolk die nabij het huis lag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1468. De eigenaren van het huis en bijbehorende goederen waren op dat moment Johan en Willem van Rossum. Zij verkochten hun eigendommen tussen 1468 en 1474.

In 1578 werden Margriet Momm en Rijckwijn van der Sande genoemd als de eigenaren van het kasteel, dat toen voor het eerst Boswaai werd genoemd. Hun dochter Maria Mancia erfde het kasteel van haar ouders. In 1685 kreeg haar kleindochter Elisabeth Marie Thérèse de goederen in handen. Zij trouwde met Johan Peter van Meeckeren, maar toen hun zoon vroegtijdig overleed was er geen erfgenaam meer en werd het kasteel van de hand gedaan. Het werd hierna nog meerdere keren verkocht aan verschillende eigenaren.

In 1822 kocht Johannes Nepomucenus baron van Hugenpoth de Boswaai over van Gradus Engelen. Johannes behield het kasteel echter niet en verkocht het door aan zijn broer Alexander Wilhelmus. Diens dochter Theodora Maria Blanca barones van Hugenpoth van Aerdt, kreeg Boswaai in 1882 in handen. Zij was getrouwd met jonkheer mr. Leopold van Sasse van IJsselt.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk was er al vóór 1468 sprake van een kasteel. In de loop der tijd is het kasteel teruggebracht tot een boerderij. Volgens een geschrift uit 1895 van Sasse van IJsselt zou de Boswaai sinds begin 19e eeuw in gebruik zijn als boerderij. Ook schreef hij dat het huis oorspronkelijk trapgevels had, maar dat deze in 1891 waren afgebroken.

Volgens de muurankers zou de boerderij uit 1749 dateren. Het dwarsgeplaatste voorhuis had aan de achterzijde diverse aanbouwen. Van de omgrachting waren in de 19e eeuw nog delen over.

De boerderij is in 1974 gesloopt vanwege de aanleg van de Batavenweg.