Dikke Tinne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kasteel te Hattem, in de 17e eeuw een ruïne.
Het enig overgebleven restant van dit kasteel.

De Dikke Tinne, ook wel bekend onder de naam St. Lucia, was een kasteel in Hattem.

Reeds in 1361 is er sprake van een "huis" van de hertog van Gelre in Hattem. Hertog Reinoud IV van Gelre liet in 1404 een imposant kasteel optrekken met muren van 7 meter dik, de dikste kasteelmuren van Nederland.

Op het dak van een van de torens bevond zich een koperen windvaan, die bij opgravingen is teruggevonden.

Een van de bekendste gevangenen was Jan II van Wassenaer, deze bracht tussen 1512-14 door in een ijzeren kooi bevestigd aan een van de torens van de Dikke Tinne. Hij was krijgsgevangen genomen door Karel van Gelre en werd pas vrijgelaten na betaling van 20.000 pond[1]

In 1580 werd het kasteel door de drost, Lodewijk van Montfoort, in handen van de Spanjaarden gebracht, die echter door de burgers van de stad weer werden verdreven. Hierop nam de stad het kasteel in beslag. Een deel werd gesloopt en twee torens werden in de stadsmuur opgenomen.

In 1778 werden de torens voor afbraak verkocht. Thans is het pand Adelaarshoek 18 (plaatselijk bekend als "Het Spookhuis") het enig overgebleven restant van dit kasteel. Op het Tinneplein zijn de opgegraven contouren van de muren zichtbaar gemaakt.