Kasteel Culemborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Culemborg
Kasteel Culemborg naar een origineel van Jan de Beijer (1750). Op de foto onder, de voorburcht van het kasteelterrein in 2010.
Locatie Culemborg, Nederland
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar gemeente Culemborg
Huidige functie stadspark
Gebouwd in 14e eeuw
Gebouwd door Jan II van Culemborg
Gesloopt in 1735 - 1812
Monumentnummer 11611
Kasteel Culemborg
Kaart
Kasteel Culemborg (Gelderland)
Kasteel Culemborg

Het Kasteel Culemborg is de ruïne van het voormalige kasteel gelegen ten noorden van Culemborg, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het terrein waar het kasteel stond, doet tegenwoordig dienst als openbaar historisch cultureel stadspark.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 14e eeuw bouwde Jan II een kasteel aan de rand van de stad met een vijfhoekig grondplan. het gebouw bestond uit een grote zaal (Hoge Sael), een voorburcht met binnenhof, bijgebouwen en een ronde donjon. In 1360 werd er nog een vierkante woontoren bijgebouwd. De ronde donjon werd in 1371 voltooid, en had muren van ongeveer 4,40 meter dik. Onmiddellijk na het voltooien van deze donjon werd begonnen met de bouw van een tweede donjon. De uitbreidingen vonden plaats door bouwmeester Jan van den Doem die ook aan de Dom van Utrecht had gewerkt. Tussen 1480-1504 moeten ook nog omvangrijke uitbreidingen aan de westzijde van het gebouw hebben plaatsgevonden. Franse soldaten namen in het rampjaar 1672 Culemborg in en bezetten het kasteel. Nadat deze een jaar later vertrokken, was het kasteel volkomen uitgewoond en was er brand gesticht. De jaren daarop raakte het kasteel in verval. Het kasteel werd in 1735 in opdracht van de staten van het Kwartier van Nijmegen voor het grootste deel gesloopt. De witte toren en andere gebouwen werden uiteindelijk in 1812 gesloopt.

Kasteeltuin[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting Kasteeltuin Culemborg heeft archeologisch onderzoek verricht naar de ligging van de fundamenten en heeft het terrein ingericht als openbaar historisch cultureel stadspark. Vanuit de lucht is het kasteelterrein nog herkenbaar, een groot deel van de slotgracht is nog aanwezig, en op het terrein zijn nog enkele muurresten zichtbaar. Sinds zomer 2020 is het ook mogelijk om het kasteel te beschouwen in VR en andere 3D modellen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ronald Stenvert e.a., Kasteel Culemborg in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 131
Zie de categorie Kasteel te Culemborg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.