Hagen (havezate)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hagen / De Kelder
Havezate Hagen vanaf de voorkant
Havezate Hagen vanaf de voorkant
Locatie Doetinchem, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Jhr. F.F.A. Beelaerts van Blokland
Huidige functie Privé bewoning en beschikbaar voor feesten en partijen
Gebouwd in Vijftiende eeuw
Monumentnummer  13083
Website http://www.kasteeldekelder.nl
De Kelder was rond 1900 in gebruik als jachthuis
De Kelder was rond 1900 in gebruik als jachthuis
Oprijlaan Hagen

Hagen, plaatselijk beter bekend als kasteel De Kelder, is een havezate aan de Kelderlaan bij de Kruisbergse bossen te Doetinchem. Het rijksmonument bestaat uit een hoofdgebouw met een bijgebouw dat als woning in gebruik is. Hagen is gelegen aan rand van Doetinchem, bij het Slingeland Ziekenhuis.

Geschiedenis[bewerken]

De havezathe Hagen is als versterkte boerderij gesticht in de middeleeuwen. Het was bezit van een familie uit de zogeheten landadel. Tot in de Tachtigjarige Oorlog lag in de omgeving ook het klooster Sion dat gedurende deze oorlog werd gesloopt. Na een brand in 1656 is het huis in de huidige vorm herbouwd. Rond 1900 was De Kelder in gebruik als jachthuis en vervolgens als padvindersclubhuis. In 1934 werd het na een brand geheel gerestaureerd en in gebruik genomen als streekmuseum. Anno 2010 wordt Hagen incidenteel verhuurd voor evenementen. Het 157 ha. grote landgoed bij de havezate beslaat ook delen van de belendende Kruisbergse bossen. In 1973 kwam het in bezit van Het Geldersch Landschap.

Architectuur[bewerken]

Hagen heeft een rechthoekige vorm en is ongeveer 17 bij 6 meter groot. Het bestaat uit drie verdiepingen: een kelder, eigenlijk een souterrain, met een gewelfd plafond en daarboven de hoofdverdieping en tenslotte een zolderverdieping. De twee zijgevels zijn zogenaamde trapgevels. Dat Hagen ook wel De Kelder wordt genoemd heeft ongetwijfeld te maken met het riante souterrain van het gebouw.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]