Blaasjeskruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Blaasjeskruid
Blad met de blaasjes van groot blaasjeskruid
Blad met de blaasjes van groot blaasjeskruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Lentibulariaceae (Blaasjeskruidfamilie))
Geslacht
Utricularia (Blaasjeskruid)
L. (1753)
Afbeeldingen Blaasjeskruid op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blaasjeskruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Blaasjeskruid (Utricularia) is een geslacht van vleesetende planten met een 215-tal soorten die op elk continent behalve Antarctica voorkomen. Er bestaan zowel soorten die in het water groeien als soorten die op het land groeien.

Valmechanisme[bewerken]

Val
Val

In het blaasje heerst aanvankelijk een onderdruk. Als de val (een tastdraad aan de ingang van het blaasje) aangeraakt wordt, opent een klepje aan de val, wordt het insect of schaaldiertje in het blaasje gezogen door de onderdruk en vervolgens sluit de val, waarna de vertering begint.

In België en Nederland[bewerken]

In België en Nederland groeien nog een paar soorten blaasjeskruid, maar ze zijn tegenwoordig zeer zeldzaam, vooral door hun habitat dat verdwijnt, namelijk de moerassen. Soorten die in Nederland en België groeien zijn onder andere Utricularia intermedia, Utricularia minor, Utricularia vulgaris en Utricularia australis.

Minder vleesetend dan aangenomen[bewerken]

Onderzoek heeft aangetoond, dat de term "vleesetend" in dit geval de lading niet geheel dekt. Stuifmeelkorrels en algen worden ook vaak gevangen. Wetenschappers onderzochten exemplaren van drie verschillende soorten, afkomstig uit acht wateren uit drie regio's in Oostenrijk. In de 2000 blaasjes die ze op gevangen prooi onderzochten, troffen ze in ruim de helft slechts algen en pollen aan. Mossen, schimmels en mineralen zijn waarschijnlijk nutteloze bijvangst. Algen echter niet; ze voorzien de plant van fosfor en andere spoorelementen.[1] [2]