Den Dam (Eefde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Dam
Den Dam anno 2015
Status en tijdlijn
Oorspr. functie kasteel en havezate
Huidig gebruik woonhuis
Start bouw 16e eeuw
Verbouwing 1765, 1848, 1875 en 1938
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510049
Den Dam in Eefde door Jan de Beijer (1748)[1]
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Den Dam is een monumentaal landhuis in de Gelderse plaats Eefde. Den Dam was eertijds een van de 36 erkende havezaten in het kwartier Zutphen.

Op de plaats van het huidige gebouw heeft een eerder - waarschijnlijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog - verwoest bouwwerk gestaan. In 1599 liet Gerlach van der Capellen een nieuw huis op deze plaats bouwen. Het jaartal 1599 en de namen van Gerlach van der Capellen en zijn echtgenote Judith Ripperda zijn te vinden op de bewaard gebleven wapenstenen. In 1765[2] werd het huis ingrijpend verbouwd en kreeg het gebouw een classicistisch uiterlijk. In 1875 werd het huis aan de binnenzijde verbouwd en in 1938 werd er aan de oostzijde een aanbouw gerealiseerd. Sinds 1937 is het huis eigendom van leden van de familie Bosch van Rosenthal.

Huis Den Dam werd in 1998 aangewezen als rijksbeschermde buitenplaats met zeven complexonderdelen. Het landgoed, de historische tuin met parkaanleg, het koetshuis, de tuinmanswoning, de kas, de zonnewijzer en de boerderij "Bosmanshuis" met bijbehorende bakspieker maken deel uit van het aanwijzingsbesluit tot rijksmonument. In 2015 verleende de gemeente Lochem toestemming om het huis te verbouwen en geschikt te maken voor bewoning in vijf appartementen.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Den Dam (Eefde) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.