Jan de Beijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan de Beijer
Portret van Jan de Beijer door Cornelis Pronk, 1750
Persoonsgegevens
Geboren 24 september 1703, Aarau
Overleden 15 februari 1780, Emmerik
Geboorteland Nederland
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan de Beijer (Aarau (Zwitserland), 24 september 1703 - Emmerik, 15 februari 1780) was een Nederlands tekenaar van stads- en dorpsgezichten uit de 18e eeuw.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jan de Beijer werd geboren in Zwitserland, waar zijn vader Johan Jacob de Beijer huurlingen wierf voor de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Op zesjarige leeftijd verhuisde Jan de Beijer met zijn ouders naar Emmerik.

Rond 1722 ging Jan de Beijer naar Amsterdam om bij Cornelis Pronk het tekenvak te leren. Cornelis Pronk (Amsterdam, 1691-1759) was toen de bekendste topografisch tekenaar van de Nederlanden. Naderhand woonde De Beijer in Emmerik en Vierlingsbeek van waaruit hij reisde om tekeningen te maken in Limburg, Gelderland, Oostelijk Brabant en het gebied van de Nederrijn van Emmerik en Kleef tot Uerdingen. Veel van zijn werken werden als illustratie in boeken opgenomen, waaronder "Het Verheerlykt Nederland", een uitgave in 9 delen van 1745 tot 1774. Ook werden zijn tekeningen veel door particulieren gekocht.

In 1751 vestigde De Beijer zich in Amsterdam, waarna de nadruk van zijn werk op het gebied rond Amsterdam en Haarlem kwam te liggen. Veel van zijn werk uit deze periode is terug te vinden in De Atlas van Fouquet, een verzameling van 102 prenten van Amsterdam, uitgegeven door Pieter Fouquet (1729-1800).

Na zijn werkzame periode in Amsterdam vertrok De Beijer naar het gebied rond Kleef (waar exact is onbekend). Volgens sommige bronnen overleed hij in Emmerik, maar ook Kleef en Doesburg worden genoemd als plaats van overlijden. Paulus van Liender (1731-1797) publiceerde in 1758 een reeks prenten getiteld "Het verheerlykt Kleefschland ...", gebaseerd op de tekeningen van kastelen en stadsgezichten rondom Kleef gemaakt door Jan de Beijer.

Tentoongesteld werk van Jan de Beijer[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van Jan de Beijer worden onder meer bewaard in:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de Maastrichtse buurt Caberg is sinds 1955 een straat naar hem vernoemd: de Jan de Beyerstraat.[1]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Drs. H. Romers - J. de Beijer Oeuvre-Catalogus, Kruseman, Den Haag, 1969
  • Drs. H. Romers - Achttiende-eeuwse gezichten van steden, dorpen en huizen, Repro Holland, Alphen aan den Rijn
  • Guido de Werd - Jan de Beijer, tekeningen van Emmerik tot Roermond. Uitgeverij van Spijk BV- Venlo-Holland, 1980.
Zie de categorie Jan de Beijer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.