Van Rosenthal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Van Rosenthal wapen.svg

Van Rosenthal is een van oorsprong adellijk geslacht uit Wenen Oostenrijk. Twee leden zijn ingelijfd in de Nederlands adel. Telgen voeren de titel ridder, die uitzonderlijkerwijs niet vóór maar midden in de geslachtsnaam staat: de tak Nedermeyer van Rosenthal die in 1931 in de mannelijke lijn uitgestorven is en de tak Bosch van Rosenthal die nog bestaat.

Geschiedenis[bewerken]

De stamreeks begint met George von Rosenthal die in de tweede helft 16de eeuw in Wenen woonde. Hij en zijn twee broers Andreas en Hansen waren respectievelijk 13 juni 1588 en 8 maart 1593 door Keizer Rudolf II verheven in de Duitse Rijksadel met de titel Ritter des heiligen Römischen Reichs. De zonen van Georg, Heinrich en Conrad, hadden zich in Spiers gevestigd. Zij hingen de Lutherse leer aan en vluchtten in 1622 vanwege de dertigjarige oorlog. Conrad vestigde zich in het Hertogdom Kleef waar hij keizerlijk notaris te Aspel in de stad Kleef was.

Keizer Jozef II erkende op 4 februari 1788 de zonen vn Conrad, Johann Caspar en zijn halfbroers Heinrich Bernhard Friedrich en Johann Conrad von Rosenthal als Edler (edellieden) von Rosenthal. Een tak in het huidige Noordrijn-Westfalen werd op 1 augustus 1829 opgenomen in de Pruisische adel. Johan Conrad Edler von Rosenthal huwde Wilhelmina Elisabeth Moritz von Rossdorf. Hun zoon Hans Heinrich Conrad (Weissenfels, 1762 - Maastricht, 1822) kwam in 1787 met het Pruisische leger naar Nederland. Hij huwde in 1790 met Louisa Anna Bosch, dochter van een Culemborgse familie. Twee van hun zonen werden ingelijfd in de Nederlandse adel.

Bij Koninklijk Besluit van 21 september 1834 werd Johan Theodoor Hendrik Nedermeyer von Rosenthal ingelijfd in de Nederlandse adel, met de titel van ridder op alle wettige mannelijke afstammelingen. Bij Koninklijk Besluit van 27 februari 1843 werd Lodewijk Hendrik Nicolaas Bosch van Rosenthal ingelijfd in de Nederlandse adel, met de titel van ridder op alle wettige mannelijke afstammelingen.

Adellijke tak Nedermeyer van Rosenthal[bewerken]

  • mr. dr. Johan Theodoor Hendrik Nedermeyer ridder van Rosenthal (1792-1857), broer van Lodewijk Hendrik Nicolaas Bosch ridder van Rosenthal (1796-1874). Bij hen splitsen de twee takken van de familie. De toevoeging Nedermeyer aan zijn naam is de geslachtsnaam van zijn grootmoeder van moederskant.

Adellijke tak Bosch van Rosenthal[bewerken]

Oud-adellijke tak Duitse adel[bewerken]

  • Frederik Carel Balthasar Frans Moritz (1795 - 1840). De toevoeging Moritz is de geslachtsnaam van zijn grootmoeder van vaderskant. Hij was beroepsmilitair, ambtenaar op het departement van oorlog, secretaris van Culemborg en beheerder van het postkantoor Culemborg. Hij overleed kinderloos.
  • Jan Hendrik Albert Ziegenhirt von Rosenthal (1797 - 1881). Ziegenhirt is een aangetrouwde geslachtnaam van zijn grootmoeder van moeders kant. In 1820 had hij een handel in suiker, thee en koffie in Amsterdam. Vanaf de jaren veertig was hij lid van de Staten van Gelderland, wethouder en vervolgens burgemeester van Culemborg, bekleedde hij kerkelijke functies. Tot aan zijn dood was hij was hij waterschapsbestuurder. De tak Ziegenhort von Rosenthal stierf in 1902 in de mannelijke lijn uit.