Nederland's Adelsboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nederland's Adelsboek, ook wel het Rode Boekje genoemd, is een in 1903 gestarte reeks, die tegenwoordig wordt uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie. Het geeft een weergave van de genealogieën van alle Nederlandse adellijke families. Zij worden alfabetisch gepubliceerd. Bij afronding van een serie A-Z wordt een nieuwe reeks gestart. De meeste reeksen geven alleen de zogenaamde état présent, de huidige levende leden, weer. Een enkele maal wordt een reeks begonnen die ook de historische delen van de genealogie volledig weergeeft.

In 1988 startte de laatste historische reeks; deze reeks werd op 28 november 2014 afgesloten met de verschijning van het 20e en laatste deel uit die reeks, ter gelegenheid waarvan een symposium werd georganiseerd en eerste exemplaren van het laatste deel werden uitgereikt aan de vicevoorzitter van de Nederlandse Adelsvereniging en de oud-secretaris van de Hoge Raad van Adel, mr. Otto Schutte.

Naast het adelsboek kennen we ook het genealogisch naslagwerk Nederland's Patriciaat, het Blauwe Boekje, gestart in 1910. Het zogenaamde La Haye diplomatique et mondain, ook wel het Groene Boekje, een wie-is-wie voor de Haagse betere kringen, was qua inhoud en functie wel enigszins verwant met het Blauwe en het Rode Boekje.

De Etat présent de la noblesse belge is de alfabetische genealogie van de Belgische adellijke families; de vorige reeks was eveneens een historische reeks. Het is het equivalent van het Nederland's Adelsboek.

Zie ook[bewerken]