CBG Centrum voor familiegeschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Centraal Bureau voor Genealogie)
Ga naar: navigatie, zoeken
CBG Centrum voor familiegeschiedenis
CBG Centrum voor familiegeschiedenis.svg
Opgericht 15 mei 1945
Plaats Den Haag
Directeur Leo Voogt
Voorzitter Tom Versélewel de Witt Hamer
Doel Bevordering van stamboomonderzoek en daarmee verbonden wetenschappen
Type Stichting
Aantal werknemers 35
Website
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Het CBG Centrum voor familiegeschiedenis (voorheen: Centraal Bureau voor Genealogie), afgekort CBG, werd op 15 mei 1945[1] opgericht met als doel de vele genealogische verzamelingen, die in Nederland sinds de negentiende eeuw waren aangelegd, onder één dak onder te brengen. De politicus en bestuurder jhr. mr. dr. E.A. van Beresteyn (1876-1948) was een van de oprichters.

Aanvankelijk was het CBG gevestigd in een statig pand aan de Nassaulaan in Den Haag. Later kreeg het een onderkomen in het complex bij het station Den Haag Centraal, waar onder meer ook het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek werden gehuisvest.

Met steun van het Rijk en van particulieren verwerft het CBG talrijke verzamelingen en is het een kennis- en documentatiecentrum voor de genealogiebeoefening in Nederland. Behalve haar eigen genealogische en heraldische verzamelingen beheert het CBG ook collecties van het Rijk, van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde en anderen. Een bijzondere collectie die het CBG van het BNV heeft overgenomen, zijn de persoonskaarten en -lijsten, de opvolgers van het bevolkingsregister. Van nagenoeg alle personen die na 1938 zijn overleden, is een persoonskaart (of sinds 1994 een persoonslijst) opvraagbaar.

Het CBG streeft naar een digitale dienstverlening door zoveel mogelijk bronnen via het internet beschikbaar te stellen. In 2015 is de studiezaal omgevormd tot een 'onbemande bronnenzaal'.

Het CBG was bovendien tot 2014 de uitgever van de reeksen Nederland's Adelsboek en Nederland's Patriciaat - ook wel 'rode boekje' respectievelijk 'blauwe boekje' genoemd, naar de kleur van de kaft. Deze verschenen jaarlijks.

Het CBG werkte en werkt mee aan televisieprogramma's als Allemaal Familie, Spoorloos en Verborgen verleden.

In 2015 wijzigde het CBG haar naam in CBG Centrum voor familiegeschiedenis.[2]

Bronnen[bewerken]

  1. Centraal Bureau voor Genealogie opgericht, Leeuwarder Courant, Bureau Nationale Veiligheid
  2. CBG Centrum voor familiegeschiedenis > Geschiedenis: Nieuwe naam

Externe links[bewerken]