Spoorloos (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorloos
Genre Amusement
Speelduur per afl. 50 minuten
Presentatie Han van der Meer (1990-1992)
Debby Petter (1993-1995)
Karin de Groot (1996-2001)
Derk Bolt (1995-heden)
Jetske van den Elsen (2017-heden)
Land van oorsprong Nederland
Uitzendingen
Start 2 februari 1990
Afleveringen 600 (14 januari 2019)
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep KRO (1990-2015)
KRO-NCRV (2015-heden)
Zender NPO 1 (herhaling op NPO 2)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2001
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Spoorloos is een televisieprogramma van de KRO-NCRV (voorheen KRO) waarin getracht wordt verloren familieleden op te sporen. Veel zaken hebben te maken met geadopteerden die hun biologische ouders zoeken en kinderen van alleenstaande moeders die op zoek zijn naar hun biologische vader.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Spoorloos werd jarenlang vanuit een studio gepresenteerd, eerst door journalist Han van der Meer, later door Debby Petter en vervolgens door Karin de Groot. De eerste jaren waren het vooral oude verloren vrienden en verdwenen liefdes die werden gezocht. Zij interviewden vrienden of familieleden, waarbij hun motivaties en ervaringen centraal stonden. Vervolgens werd hun een deel van de zoektocht naar de verdwenen vriend of het familielid op een scherm getoond, waarna het interview werd voortgezet. Na vertoning van het laatste deel van de documentaire werden de vermiste vrienden familieleden op het podium geroepen en volgde een emotionele omhelzing.

Later verdween het studiogedeelte en werd de presentatrice vervangen door een voice-over. De opnames vinden nu plaats in de woning van de zoekende persoon, waar de reportages van de zoektocht op een televisie- of computerscherm aan de betreffende persoon worden getoond. Het programma betreft alleen nog maar zoektochten naar biologische familieleden. De ontmoeting van de zoeker met zijn of haar biologische familie vindt nu vaak plaats in het land van herkomst. Vrijwel alle reportages worden gepresenteerd door Derk Bolt, vergezeld door zijn vaste cameraman Eugenio Follender. Met ingang van 11 december 2017 kwam Jetske van den Elsen er als presentatrice bij: zij staat vooral de zoeker bij.

In juni 2017 werden Bolt en Follender ontvoerd in Colombia - bij de grens met Venezuela. Een week lang werden zij vastgehouden door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN. Bolt schreef over deze helse tijd het boek Ontvoerd.

Op 14 januari 2019 was de 600ste uitzending van het programma.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen werd Spoorloos vroeger uitgezonden op VT4, maar ondertussen is het programma van de buis verdwenen. In 2013 kwam VTM met de reeks "Vind mijn familie".

Onder anderen volgende personen namen de presentatie in België voor hun rekening:

Andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In Australië (sinds 2008) en in de Verenigde Staten (sinds 2009) loopt het programma onder de titel Find My Family. In Engeland is het programma begonnen op 21 april 2011 onder de titel Long Lost Family. Er zijn ook versies van het programma in Zweden (Spårlöst), Estland (Sind otside]) en Finland (Kadonneen jäljillä).

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige geadopteerden[1] vinden dat programma's als Spoorloos en Vermist (1996-2014) het leed van geadopteerden exploiteren. Geadopteerden hebben vaak onvoldoende middelen en ondersteuning om zelf op zoek te kunnen gaan. Als gevolg van deze programma's worden ze bovendien ongewild geconfronteerd met vragen over hun achtergrond. Een ander bezwaar is de privacy van de gezochten die met naam en andere persoonlijke data worden genoemd en besproken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Westenwind (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2001
Opvolger:
Kopspijkers (VARA)