Debby Petter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Debby Petter
Debby petter -1462167400.jpeg
Algemene informatie
Geboortenaam Deborah Daniëlle Petter
Geboren Weesp, 10 september 1956
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) cabaretière, nieuwslezer
Jaren actief 1973-heden
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Deborah Daniëlle (Debby) Petter (Weesp, 10 september 1956) is een voormalig cabaretière en Nederlands nieuwslezeres.

Biografie[bewerken]

De vader van Petter heeft in Weesp een eigen tandartspraktijk, waarin haar moeder regelmatig assisteert. In Weesp gaat Petter naar de lagere school, maar de HAVO doorloopt ze in Hilversum. In 1973 ontmoette ze Youp van 't Hek op haar eindexamenfeest. Hij vertelde dat hij haar op het schooltoneel heeft horen zingen en vroeg haar om samen met hem en met Daan van Straaten de cabaretgroep Nar op te richten. Dat gebeurde, maar in 1976 verliet ze Nar en vertrok naar Parijs om als au pair te gaan werken. Dat betekende ook een tijdelijke breuk met Van 't Hek. Halverwege de jaren 80 ontmoette ze Youp weer. Ze nam toen haar dochter Sterre mee. Ze trouwden en kregen twee kinderen: Anna en Julius.

De tv-carrière van Petter begon bij de lokale Amsterdamse zender AT5. In 1993 stapte ze over naar de publieke omroep om voor de KRO Spoorloos te gaan presenteren. Het was destijds een live programma met publiek en vijf camera’s. Op initiatief van Petter werd het programma gewijzigd en stelde ze voor om met een cameraploeg op pad te gaan en de zoektocht van mensen te filmen waardoor de ontmoetingen tussen mensen natuurlijker overkomt. Hier wordt mee geëxperimenteerd en Petter reist ervoor naar Duitsland, Japan en Frankrijk. De kijkcijfers lopen echter terug en de opzet blijkt te duur.

In 1996 presenteerde ze voor de Wereldomroep het programma Studio NL Live en van 1996 tot 2002 presenteerde ze het NOS Journaal waar ze gelijktijdig met Sacha de Boer en Hans Smit werd aangenomen. Vanaf september 2002 werkte ze voor BVN, de satellietzender van de Nederlandse wereldomroep. Toen dat stopte, besloot zij Nederlandse les aan buitenlanders te gaan geven.

In februari 2009 verscheen haar eerste boek Ik ben er nog, het verhaal over het leven van haar Joodse moeder Hélène Egger[1] (1929), die tijdens de oorlog haar twee broers en vader verloor en zelf ontsnapte aan transport naar een concentratiekamp en jarenlang ondergedoken zat. Op 5 november 2011 was de première van het solotheaterstuk 'Ik ben er nog' onder regie van Thomas Verbogt, geproduceerd door Hekwerk Theaterproducties en uitgevoerd door Petter zelf.

Shows[bewerken]

  • 2017-2018; In mijn hoofd;[2][3]

Externe links[bewerken]