AT5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AT5
AT5 Logo.png
Land Vlag van Nederland regio Amsterdam
Uitzendgroep SALTO
Lancering 1 april 1992
Omroepsoort Lokale omroep
Genre Nieuws, informatie, amusement, opinie
Motto of slagzin 'Echt Amsterdams nieuws'
Adres AT5
Aletta Jacobslaan 9
1066 BP Amsterdam
Ontvangen
Ether Digitenne
Kabel UPC, Ziggo, CAIW
IPTV KPN Interactieve TV
Satelliet Canal Digitaal
Online at5.nl/live
youtube.com/AT5amsterdam
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie
AT5-ploeg interviewt SP-raadsfractievoorzitter Laurens Ivens

AT5 (Amstel Televisie 5) is een lokale Amsterdamse televisiezender die uitzendt onder de licentie van SALTO. AT5 wordt dagelijks door 300.000 mensen in de regio Groot-Amsterdam bekeken.

De zender werd op 1 april 1992 opgericht. De eerste hoofdredacteur was Feike Salverda. Hem stond een op Amerikaanse leest geschoeide grootstedelijke nieuws- en actualiteitenzender voor ogen. Tussen 1 oktober 2006 en 1 februari 2011 was John de Zwart algemeen directeur. In 2008 werd hij tevens hoofdredacteur. Beide functies zijn op 1 februari 2011 overgenomen door Ton F. van Dijk die na de overname van AT5 door Het Parool, RTV Noord-Holland en de AVRO in 2012 vertrok. Bart Barnas wordt per 1 september de nieuwe hoofdredacteur van AT5.

AT5 is in het merendeel van de provincie Noord-Holland via de kabel en landelijk via het DVB-T-netwerk van Digitenne te ontvangen. Ontvangst via de schotel was in april 2008 mogelijk via het Etalagekanaal van CanalDigitaal en TV-Vlaanderen en tegenwoordig wordt de zender doorgegeven in het familiepakket van CanalDigitaal.

Programma's[bewerken]

AT5 Nieuws[bewerken]

Het belangrijkste programma is het AT5 Nieuws. Dit duurt ongeveer een kwartier (weekeinde 5 minuten) en wordt uitgezonden om 17.00 uur en de gehele avond en volgende dag regelmatig herhaald. Het wordt hierbij voor het NOS-journaal van 18.00 uur uitgezonden, na het RTL Nieuws van 19.30 uur, voor het NOS-journaal van 20.00 uur en na het NOS-journaal van 22.00 uur. Hierdoor wordt het niet meer gelijktijdig met het journaal of nieuws uitgezonden en ook niet meer gelijktijdig met het RTV Noord-Holland-nieuws.

Het nieuws wordt momenteel gepresenteerd door Annemijn van Hilten, Saïda Maggé, Marijn Paesschen of Jetske Schrijver. Sinds 14 januari 2013 is er geen commentator meer aanwezig. Voorts is er sinds die datum ook het AT5 ontbijtnieuws met meerdere bulletins tussen 7.00 en 9.00 uur na en voor het NOS-journaal.

Op 8 juni 2012 won AT5 de Lokale Omroep Award in de categorie Nieuws en Actualiteiten. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland. Hidde van Warmerdam en Iven Cudogham van AT5 wonnen in respectievelijk 2011 en 2010 in de categorie Presentatietalent.

Andere programma's[bewerken]

(incompleet)

 • 020 Live (livebeelden vanuit de stad)
 • Aanbouw (een programma over woningbouw)
 • AT5 Politiek (gesprekken en debatten met politici met Vincent van Rijn)
 • Awick (showbizznieuws met Frank Awick)
 • Basta (schooltelevisie)
 • Bureau 020, voorheen Blauw (een lokale versie van Opsporing Verzocht)
 • Chang's Choice (fragmenten uit het archief)
 • Godenzonen & co (sportprogramma)
 • Het Gesprek met de Burgemeester
 • Jonge Honden
 • Mick in Mokum (met volkszanger Mick Harren)
 • Pittig (culinaire rubriek)
 • In de stad (bijzondere plekken in de stad)
 • Stelling van Amsterdam
 • Straten van Amsterdam met Pieter Hulst en Gülden Ilmaz
 • Het Verkeer met prijsvraag
 • Het Weer
 • Wereldstad
 • De Zwoele Stad (zomers praatprogramma met twee bekende gasten)

Presentatoren[bewerken]

Veel Hilversumse presentatoren, verslaggevers en (eind)redacteuren komen bij AT5 vandaan. Bekende oud-AT5'ers zijn onder anderen:

Financiering[bewerken]

AT5 is naast de reclame-inkomsten afhankelijk van subsidies van de gemeente Amsterdam, die tevens aandeelhouder is. AT5 is gedurende haar bestaan een aantal keer in het nieuws geweest wegens tekort aan inkomsten. In 2010 heeft de directie van AT5 een poging ondernomen om onder meer de financiën op orde te krijgen door te willen fuseren met RTV Noord-Holland. Beide directies kwamen met een gezamenlijk voorstel, dat echter in juli 2010 door de aandeelhouder, de gemeente Amsterdam, werd afgekeurd.[1] In 2012 werd AT5 overgenomen door Het Parool, RTV Noord-Holland en de AVRO.

De 5 in de naam[bewerken]

In 1992 was de strijd om de voorkeuzeknoppen van kijkers te winnen losgebroken. De 5 uit de naam is een poging geweest om de zender onder knop 5 van de afstandsbediening van kijkers te krijgen, in navolging van de RTL-actie "zet'em op 4". Tot op dat moment was het Franstalige TV5 de meest logische keuze. Andere zenders die streden om de 5 waren RTL 5 (1993) en NET 5 (1999). Wat ook meespeelde, was dat de kabelfrequentie die AT5 bij haar start kreeg het VHF-kanaal '5' was.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. "Fusie AT5 RTV-NH van de baan", Het Parool, 2 juli 2010.