Bo Hanna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bo Hanna
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 25 november 1994
Geboorteplaats Stockholm
Land Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Egypte Egypte
Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, presentator en programmamaker
Werk
Genre LGBTQ+, racisme, feminisme, intersectionaliteit, Midden-Oosten
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Bo Hanna, geboren als Boulos (Paulus) Danial Michaël Hanna (Arabisch: بولس دانيال ميخائيل حنا) (Stockholm, 25 november 1994[1]) is een Nederlands- en Engelstalige journalist, documentairemaker en feminist.[2] [3] Hanna heeft de Zweedse nationaliteit en een koptisch-Egyptische achtergrond.

Levensloop en werk[bewerken]

Hanna studeerde Franse taal en cultuur en Midden-Oostenstudies aan de Universiteit van Amsterdam.[4] In zijn werk staan sociale en maatschappelijke kwesties zoals LGBTQ+, gender, racisme en vraagstukken betreffende jongeren centraal. Hij schreef voor VICE (kanalen VICE.com, i-D, Broadly, Noisey), de Volkskrant, Condé Nast (Vogue, them.) DAZED en LINDA. (Linda.meiden).

Eind 2017 trad Hanna naar voren op de NPO[5] en in de Volkskrant[6] met zijn verhaal over zijn ontvoering als kind van Zweden naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij kwam op jonge leeftijd met zijn vader en broers in Nederland terecht en groeide deels op in Limburg waar hij naar eigen zeggen met racisme, homofobie en uitsluiting te maken kreeg. Deze ervaringen zijn volgens de journalist de beweegredenen[7] [8] geweest om te gaan schrijven over maatschappelijk kwesties, bezien vanuit een intersectioneel perspectief. Hij werd menigmaal uitgenodigd om zowel in Nederland als in het buitenland paneldiscussies te leiden [9] over thema's als diversiteit en is een voorvechter van LHBTQ-rechten.

Tijdens de verkiezingen in 2017 interviewde hij Sylvana Simons over de omstreden politieke partij Artikel1[10] voor VICE. In samenwerking met dit medium maakte hij onder andere een documentaire over de hiv-preventiepil PrEP en een transgenderkliniek[11] [12] op de Amsterdamse Wallen.

Door zijn werk werd de journalist onder andere geïnterviewd door het AT5-programma De Zwoele Stad[13] en meerdere malen door NPO Radio 1; over de homo-datingsite Grindr[14] en hij was te gast in het programma 'De nacht van de radio' [15]. Hanna schoof meerdere malen aan bij talkshow M, gepresenteerd door Margriet van der Linden. Daarnaast was hij te zien in het NPO 3 programma Me Jane You Tarzan, een KRO-NCRV-serie over hedendaags feminisme.