Art Rooijakkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Art Rooijakkers
Art Rooijakkers bij TEDxAmsterdam 2012
Volledige naam Art Rooijakkers
Geboren 29 augustus 1976
Geboorteplaats Geldrop
Land Nederland
Beroep presentator
Jaren actief 2007-heden
Bekend van Wie is de Mol?
De zomer draait door
Rooijakkers over de vloer
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Art Rooijakkers (Geldrop, 29 augustus 1976)[1] is een Nederlands televisiepresentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Art Rooijakkers haalde zijn vwo-diploma op het Augustinianum te Eindhoven. Na een afgebroken studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, studeerde hij aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Zijn televisiecarrière begon bij de actualiteitenrubriek NOVA waar hij als jongste verslaggever ooit werd aangenomen. Bij NOVA maakte hij onderwerpen in binnen- en buitenland. Ook werkte Rooijakkers als verslaggever bij de lokale Amsterdamse stadsomroep AT5. In 2001 ontving hij het 'Gouden Tapeje', een aanmoedigingsprijs voor jonge journalisten, uitgeloofd door het Genootschap der Hoofdredacteuren. Deze prijs kreeg hij voor een reportage over de gevolgen van de wachtlijsten voor dementerende ouderen in Nederland, uitgezonden door NOVA.

Na een jaar in Spanje gewoond en gewerkt te hebben ging hij als verslaggever aan de slag bij het realityprogramma Expeditie Robinson. Na een tussenstap als verslaggever bij het NPS-kunstprogramma TV3, werd Rooijakkers gevraagd als presentator-eindredacteur van Peking Express.

Sinds 2006 werkte hij ook achter de schermen bij Net5 als eindredacteur van onder andere Het Blok, HartsTocht en Model in 1 dag.

Najaar 2007 presenteerde hij drie programma's op Net5: Als de Vrouw van Huis Is..., waarin de mannen van het stadje Heusden het een week lang zonder hun vrouwen moesten zien te redden; Gezond weer op, waarin hij gesprekken voerde met bezoekers en patiënten in de centrale hal van het AMC in Amsterdam; en Outback Jack, waarin meisjes uit Nederland en België in de Australische outback op zoek gaan naar liefde.

In het voorjaar van 2008 speelde Rooijakkers als gastacteur in een aflevering van de dramaserie Julia's Tango, opgenomen in Buenos Aires. Najaar 2008 presenteerde hij samen met Katja Schuurman het ideële reisprogramma Return to sender.

In 2009 presenteerde hij, samen met Waldemar Torenstra en Froukje Jansen, een maand lang De zomer draait door, een zomerse variant op het programma De Wereld Draait Door. Najaar 2009 was Rooijakkers te zien op Net5 als presentator van het programma De Spaanse Droom, waarin enkele stellen strijden om een bed en breakfast in het zonnige zuiden, opvolger van het succesvolle De Italiaanse Droom op Nederland 1.

In 2011 was Art Rooijakkers de winnaar van het elfde seizoen van Wie is de Mol? In datzelfde jaar tekende hij een contract bij de AVRO om meerdere programma's te presenteren. Het eerste programma was de special Zooo Moslim op Nederland 3. Vanaf september 2011 presenteerde Rooijakkers samen met Gerard Ekdom het avonturenspel Fort Boyard. Van 2012 tot en met 2018 presenteerde hij het programma Wie is de Mol?, als opvolger van Pieter Jan Hagens.[2] In 2014 presenteerde hij ook de spin-off Wie is de Mol? Junior.

Van 2011-2014 was Rooijakkers de presentator van Cash op Zolder.

In 2013 won Rooijakkers de Gouden Televizier-ring voor Wie is de Mol?. Tevens werd hij genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster Man, samen met Jeroen van Koningsbrugge en de uiteindelijke winnaar Johnny de Mol. Ook in 2014 werd hij genomineerd voor de Zilveren Televizer Ster Man, samen met Johnny de Mol en Humberto Tan die er met de prijs vandoor ging. Met Wie is de Mol? Junior was Rooijakkers dat jaar genomineerd voor de Gouden Stuiver.

Begin 2014 maakte hij samen met Leon Verdonschot en Erik van Bruggen een documentaire over de eerste Zuid-Afrikaanse tour van Bruce Springsteen: "High Hopes in South Africa". De film werd in verschillende landen uitgezonden. Zomer 2014 won hij de vierde editie van het tv-programma De Slimste Mens, door in de finale Erik Dijkstra te verslaan.

In 2016 en 2017 was Rooijakkers de presentator van het Gouden Televizier-Ring Gala.

Sinds 2017 presenteert Rooijakkers het programma Helden Van De Wildernis voor AVROTROS. Hierin reist hij naar afgelegen gebieden om natuurbeschermers te portretteren. Ook is Rooijakkers in 2018 te zien met de quiz Bij De Tijd.

Op 23 maart 2018 werd bekend dat Rooijakkers overstapt naar RTL 4 om daar programma's te gaan presenteren.[3] Zijn eerste klus bij RTL is het televisieprogramma Holland-België, dat hij samen met de Vlaamse acteur Jonas Van Geel presenteert.[4] In de zomer van 2019 presenteerde Rooijakkers de talkshow Zomer met Art. Sinds 2019 presenteert Rooijkakkers het programma Rooijakkers over de vloer waarmee hij het programma Van der Vorst ziet sterren opvolgt.[5]

In 2022 zou hij Expeditie Robinson presenteren, maar hij kon dit niet doen omdat hij dat jaar last kreeg van stemproblemen. Daarom werd hij vervangen door Rick Brandsteder. In 2023 presenteert hij dit programma alsnog.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatie
Kandidaat
Acteur

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

  • In augustus 2006 presenteerde hij het ochtendprogramma van Caz! als vervanger van Jeroen Kijk in de Vegte.
  • Januari 2020 De Eeuw van mijn Dochters, podcast bij BNR Nieuwsradio.
  • Augustus 2020 BNR's Big Five, programma bij BNR Nieuwsradio

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Elvis en ik. Een ode aan Elvis Presley - 2017
  • De eeuw van mijn dochters - Oktober 2020

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Art Rooijakkers is sinds september 2023 verloofd met zijn vriendin. Tot 2021 had hij twintig jaar een relatie waaruit een tweeling werd geboren.[8]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]