Sacha de Boer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sacha de Boer
Sacha de Boer in 1999
Sacha de Boer in 1999
Volledige naam Sacha de Boer
Geboren 9 april 1967
Geboorteplaats Amsterdam
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1995-1996 RTL Nieuws
1996-2013 NOS Journaal
2016-heden Brandpunt
Bekend van NOS Journaal
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Sascha Marina (Sacha) de Boer (Amsterdam, 9 april 1967) is fotografe en presentatrice. De Boer was tot en met 3 mei 2013 een van de vaste presentatoren van het NOS-achtuurjournaal. Het laatste grote evenement waar zij voor het journaal aan meewerkte was de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning van Nederland.

Biografie[bewerken]

Sacha de Boer groeide op in Weesp als dochter van een huisarts en ging in Hilversum naar het plaatselijke lyceum.

Ze studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar afstudeerscriptie ging over AT5, een lokale tv-zender in Amsterdam, waar zij in 1992 als redacteur werkte.

In het programma Verborgen Verleden is ontdekt dat Sacha afstamt van het Schotse adellijke geslacht Hamilton of Silvertonhill.

Loopbaan[bewerken]

In 1994 was De Boer nieuwslezer en redacteur bij Radio 10 en Concertradio. Vanaf juni 1994 was ze regelmatig op tv te zien als nieuwslezer van AT5.

In januari 1995 stapte De Boer over naar RTL5, waar ze nieuwsflitsen ging lezen. Na een half jaar werkte ze samen met Rick Nieman als presentator van een nieuw Veronicaprogramma, Veronica's Nieuwslijn. In 1996 stopte dat programma, omdat het onvoldoende kijkers trok. Nadien werkte ze voor het NOS Journaal, vanaf 15 juli 2003 als vaste presentator van het achtuurjournaal. Van november 2002 tot eind 2003 was ze tevens een van de vaste presentatoren van het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen.

Door de kijkers van het NOS Journaal, die op de presentatoren konden stemmen in verband met het 50-jarig jubileum, werd De Boer als beste presentator verkozen, net boven Harmen Siezen. Op 3 mei 2013 presenteerde De Boer haar laatste NOS Journaal om 20.00 uur.

In september 2016 keerde De Boer terug op televisie. Voor de publieke omroep KRO-NCRV presenteert zij Brandpunt.

Fotografie[bewerken]

Sinds 2005 treedt De Boer ook naar voren als fotograaf en is haar werk te zien op zowel solo- als groepsexposities. Ze werkte in opdracht van verschillende tijdschriften en is freelance fotograaf voor het ANP. Haar werk kenmerkt zich vooral door gebruik van natuurlijk invallend licht en clair-obscur. Zij doet veel portretfotografie in zowel kleur als zwart-wit. Haar artistieke fotowerk is vaker in zwart-wit. Na het stoppen met haar werkzaamheden als presentatrice is zij fulltime bezig met fotografie. Ze is onder andere werkzaam voor National Geographic.

Samen met chef-kok Jacob Jan Boerma brengt De Boer kookboeken uit, waarvan De Boer de fotografie verzorgt: Down to earth, Back to basics en Less is more.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Privé[bewerken]

De Boer trouwde op 14 februari 2002 met Rick Nieman.

Bibliografie[bewerken]

Boeken met eventuele noteringen in de Nederlandse Bestseller 60 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Down to earth 2013 27-11-2013 60 1 met Jacob Jan Boerma
Back to basics 2014 - - - met Jacob Jan Boerma
Less is more 2015 - - - met Jacob Jan Boerma

Externe links[bewerken]