Naar inhoud springen

Veronica Omroep Organisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Veronica (omroep))
Veronica Omroep Organisatie
Logo
Opgericht 28 juni 1973
Doelgroep Jongeren
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) Nederland 1 en Nederland 2
Radiozender(s) Hilversum 1, Hilversum 3, Hilversum 4, Vanaf 01-12-1985: Radio 1, Radio 2, Radio 3, Radio 4, Radio 5
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Veronica Omroep Organisatie (VOO) was een Nederlandse omroeporganisatie die tussen 28 december 1975 en 31 augustus 1995 radio- en televisie-uitzendingen produceerde voor het Nederlands publiek omroepbestel.

Publiekelijk was de Veronica Omroep Organisatie kortweg bekend als Veronica. Deze naam werd echter ook voor en na de periode bij de publieke omroep nog voor enkele radio- en televisiezenders gebruikt; zie hiervoor Veronica (media).

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook 192 Museum, dat gewijd is aan onder meer de zeezender Radio Veronica

De Veronica Omroep Organisatie kwam voort uit de zeezender Radio Veronica. De legaliteit van Radio Veronica, die vanaf de Noordzee opereerde, was altijd onderwerp van discussie. De zendpiraat wist te ontsnappen aan overheidsingrijpen door het schip buiten de Nederlandse territoriale wateren te verankeren. In 1974 ratificeert Nederland het verdrag van Straatsburg uit 1965, waardoor medewerking aan radio-uitzendingen vanuit internationale wateren verboden wordt. Op 31 augustus 1974 moesten de activiteiten van Radio Veronica en andere zeezenders worden gestaakt. Alleen Radio Mi Amigo en Radio Caroline vanaf zendschip M.V. Mi Amigo zouden de antipiratenwet negeren.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Door het (aankomende) verbod op de zeezenders werd in 1973 door de initiatiefnemers van Radio Veronica de Veronica Omroep Organisatie opgericht. Er werd een lastige strijd gevoerd om een officiële zendvergunning binnen het publieke bestel te verkrijgen. Minister van Doorn betoogde aanvankelijk succesvol dat de omroep geen aanvulling op het bestaande aanbod vormde. In september 1975 kreeg de omroep als aspirant toch drie uur radio en één uur televisie per week (later door Rob Out opgespaard tot 1 keer in de drie weken Veronica op tv). Dit was dankzij tussenkomst van de Raad van State, die een beslissing van Van Doorn verbrak.

  • Vrijdagavond om 19 uur een uur zendtijd op Hilversum 3, Veronica's Actuele Pop Informatie Show met Lex Harding vanaf 2 januari 1976, waarin vanaf 28 mei 1976 een overzicht van de Nederlandse Top 40 en Tipparade gegeven werd, toen de TROS vond dat de komende C-status (die in oktober 1976 zou ingaan) perspectief op voldoende zendtijd gaf.
  • Maandagavond 23 uur een uur zendtijd op Hilversum I: de 3600 seconden Veronica, gepresenteerd door Tom Collins.
  • Zondagochtend 08-09 uur, Muziek voor Miljoenen met Hans Mondt. Ironisch genoeg was het de VOO die met hun enige uurtje zendtijd op die zender het klassieke Hilversum 4 op 28 december 1975 mocht openen. Die eerste aflevering werd door André van Duin onder het pseudoniem Simon Somber gepresenteerd, na een toespraak van Rob Out. Dit openingsuur van Hilversum 4 was de eerste uitzending als publieke omroep.

Bloei-jaren binnen het publieke omroep bestel[bewerken | brontekst bewerken]

Minister Brinkman slaat op de kop van jut tijdens de opening van de nieuwbouw voor omroep Veronica in Hilversum (1987)

De aanvraag voor de C-status ging door dankzij een positieve uitspraak van de Raad van State. Hierna kwam er steeds meer radio- en tv-zendtijd voor de omroep. In 1976 gaf de Veronica Omroep Organisatie de tv-gids Veronica Magazine uit, waarin alle radio- en televisieprogramma's stonden. Dit blad bestond toen al vijf jaar, maar vanaf 1976 werd het een omroepgids met het spoorboekje voor radio en tv. Veronica Televisie startte op 21 april 1976. Veronica groeide uit tot een grote omroep die een hoge populariteit onder jongeren bezat.

In de jaren 80 groeide Veronica hard door en bereikte van C-status, via de B-status (Veronica was na de TROS de tweede omroep die een B-Status kreeg) uiteindelijk de (dubbele) A-status. In 1987 bleek de VOO samen met de TROS de omroeporganisatie met de meeste leden: 877.000. Daarmee passeerde het de AVRO. In de zomer van 1992 zou de VOO uitgroeien tot de grootste omroep van Nederland met 1.250.000 leden.

Het tijdschrift van de omroep verscheen in een oplage van meer dan 1 miljoen exemplaren. Veronica kwam met vernieuwende programma's als Club Veronica, dat veel jong talent voortbracht, en schokte Nederland door voor het eerst erotiek op tv te brengen; eerst met Emmanuelle en later met De PinUp Club van programmamaker Jef Rademakers. Veronica was vanaf 6 april 1979 tot en met 26 augustus 1995 met dj's als Bart van Leeuwen, Erik de Zwart, Edwin Diergaarde, Rob Stenders, Gijs Staverman, Peter Holland, Edwin Evers, Peter Teekamp, Lex Harding, Alfred Lagarde, Jeroen van Inkel en Adam Curry ook erg populair op Hilversum 3 en vanaf de start van de befaamde Volle vrijdag op 6 december 1985 op vanaf dan Radio 3. Door de invoering van de horizontale programmering op het vernieuwde Radio 3 per 5 oktober 1992, verhuisde de vaste uitzenddag per 10 oktober 1992 naar de zaterdag. Dit zou zo blijven tot 26 augustus 1995. Per vrijdag 1 september 1995 zou Veronica het publieke omroepbestel verlaten voor een commercieel avontuur.

Einde van het publieke omroep tijdperk[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren 1980 was TROS betrokken bij een mislukte eerste poging voor commerciële televisie in samenwerking met twee ander omroepen en vier uitgeversorganisaties onder de naam ATV/EPTV. Veronica werkte in 1989 samen met Radio Téle Véronique waaruit in oktober van dat jaar de commerciële zender RTL-Véronique ontstond.

Op 26 augustus 1995 was er de laatste Veronica op zaterdag op Radio 3FM. Per vrijdag 1 september 1995 verliet de Veronica Omroep Organisatie het publieke omroep bestel en startte een commerciële omroep. De hitlijst Mega Top 50 die Veronica in samenwerking met de TROS vanaf zaterdag 1 januari 1994 uitzond, bleef bij de publieke omroep en Radio 3FM en werd door de TROS overgenomen. Er kwam een eigen commerciële tv-zender: Veronica TV en naast Radio Veronica (vanaf dan Hitradio Veronica) verschenen de zenders Veronica Nieuwsradio en Kink FM. De organisatie is als de Vereniging Veronica deel gaan uitmaken van de joint venture Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland).

Van de buis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 trad de Vereniging, voornamelijk ingegeven door persoonlijke onenigheden, uit HMG. Het lukte in de daaropvolgende jaren niet om een zelfstandige tv-speler te worden en de Vereniging belandde aan de rand van de afgrond. In 2003 nam ze een aandeel in SBS, gelijktijdig de tijdschrifttak aan SBS verkopend. De merknaam Veronica werd in licentie gegeven aan een tv-kanaal van SBS (voorheen V8) en de merknaam Radio Veronica aan de oldieszender van Sky Radio (voorheen Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender). In 2005 verkocht de vereniging haar aandelen SBS en was dan voor het eerst sinds 1976 geen tv-bedrijf meer. De Vereniging Veronica concentreert zich voortaan op het vastleggen van haar rijke omroephistorie en op het stimuleren van de Nederlandse radio middels de alternatieve kabelzender Kink FM, het opleidingstraject Veronica Radioschool en het opleidingstraject Veronica Filmschool.

In oktober 2007 verscheen het lijvige Herinnert u zich deze nog?,[1] met meer dan duizend unieke illustraties. Dit boek gaat over de publieke omroep Veronica na de zeezendertijd vanaf 1 januari 1976 t/m 31 augustus 1995.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

19-07-1973 Veronica heeft definitief besloten een zendmachtiging aan te vragen als C-omroep. Rob Out is benoemd tot algemeen directeur en Mr. Bordewijk tot voorzitter van de VOS (Veronica Omroep Stichting). De officiële aanvraag wordt in augustus ingediend. De naam is nu: “Veronica Omroep Organisatie”.

20-08-1973 Minister van Doorn van CRM deelt mee dat er nu ook ‘s nachts zal worden uitgezonden op Hilversum 3. Daarmee wordt 15 oktober gestart.

13-11-1973 Zware storm bemoeilijkt de bevoorrading. Eerste flightshow bij Veronica! Een soort Drive-in show in een vliegtuig.

05-12-1973 Minister van Doorn adviseert negatief op de aanvraag van Veronica.

19-12-1973 Het bestuur van de NOS verklaart dat het onmogelijk is Veronica binnen het omroepbestel in te passen. In de Kamer wordt er wéér over de anti-piratenwet gedebatteerd.

22-01-1974 12 stemmen tegen en 49 vóór de anti-piratenwet. De Eerste Kamer neemt de wetten 11373 en 11374 aan. Veronica wordt echter niet eerder ‘aangepakt’ voordat er besloten is over de zendmachtiging van Veronica. Rob Out is teleurgesteld en merkt op "Een condoleance is wel op zijn plaats".

12-02-1974 Minister van Doorn laat het Veronica-bestuur weten dat ze niet toegelaten worden tot de ether als zendgemachtigde. De tweede aanvraag van Veronica om te worden erkend als C-omroep blijft van kracht (onder de naam Veronica Omroep Organisatie).

09-05-1974 Minister van Doorn kondigt aan dat na 1 juli zal worden opgetreden tegen de Zee zenders. Hij hoopt voor die datum de beslissing te hebben genomen over de aanvraag van Veronica voor de C-status. Op dat moment loopt bij Veronica een onderzoek naar het aantal leden.

19-07-1974 Minister van Doorn beslist dat Veronica geen zendtijd krijgt als C-omroep, omdat blijkt dat 86 procent van de leden niet staan ingeschreven bij de dienst Omroepbijdragen en dus niet mee kunnen tellen als wettelijk lid. Rob Out laat weten ‘zo lang mogelijk‘ door te gaan.

23-07-1974 Veronica overweegt opnieuw een zendvergunning aan te vragen, nu als aspirant omroep. Daar hebben ze wel genoeg leden voor, namelijk 40.000. Veronica gaat bij de Kroon in beroep tegen de beslissing van de Minister, omdat hij een heleboel argumenten heeft waar Veronica het niet mee eens is, aldus Rob Out.

12-08-1974 Het Koninklijk Besluit waarin de wijziging van de Telegraaf- en Telefoonwet wordt bekrachtigd wordt ondertekend. Dit betekent dat uitzendingen vanaf zee strafbaar worden. Er wordt bekendgemaakt dat de zeezenders na 31 augustus moeten zwijgen.

31-08-1974 De laatste uitzenddag van Veronica als zeezender. Alle programma's zijn vandaag voor het laatst te horen. Als laatste reclamespot wordt die van Caballero uitgezonden, omdat Caballero een van de langste adverteerders is geweest. In de studio is een groot deel van de Veronica-medewerkers aanwezig. Na twee coupletten van het Wilhelmus haalt hoofdtechnicus José van Groningen even voor 18:00 uur het kristal uit de zender en aan 14 jaar radiogeschiedenis vanaf zee wordt een abrupt einde gemaakt.

02-09-1975 Vanaf 1 januari 1976 krijgt de Veronica Omroep Organisatie drie uur radio- en één uur televisiezendtijd per week. Dit heeft de Veronica te danken aan een advies van de Raad van State, nadat Veronica een beroep had ingediend tegen de beslissing van minister van Doorn. “Veronica is aan land!” is de slogan.

01-01-1976 Veronica begint met uitzendingen op radio en televisie als aspirant omroep.

27-05-1976 Veronica krijgt de tipplaat Alarmschijf en de hitlijsten Tipparade en de Nederlandse Top 40 terug van de TROS, die de tipplaat en de hitlijsten als A-omroep naar Hilversum 3 haalde en vanaf donderdag 3 oktober 1974 uitzond op Hilversum 3 met dj Ferry Maat. Veronica krijgt voorlopig vanaf 28 mei 1976 1 uur zendtijd op de vrijdagavond van 19:00 tot 20:00 uur op Hilversum 3.

21-06-1976 Eerste aanvraag C-status.

15-12-1976 Tweede aanvraag C-status.

14-02-1977 De aanvraag wordt afgewezen (Er zijn niet genoeg leden die echt meetellen).

10-10-1977 Afwijzing van de tweede aanvraag. Bij de steekproef bleek dat Veronica ook percentagegewijs niet genoeg leden had.

21-11-1977 Derde aanvraag C-status. Er loopt een onderzoek naar de commerciële bindingen van Veronica.

25-12-1977 Veronica zendt voor het eerst als publieke omroep de Top 100 Aller Tijden uit tussen 14:00 en 18:00 uur op Eerste kerstdag op Hilversum 3.

15-09-1978 De Raad van State beslist dat dit onderzoek niet belemmerend mag werken op de toewijzing van de C-status aan Veronica, omdat deze twee zaken niets met elkaar te maken hebben.

13-10-1978 Toewijzing van de zendtijd behorende bij de C-status. Per 15-11-1978 ook op de zondagmiddagen televisiezendtijd. Zendtijduitbreiding naar totaal 3 uur op Hilversum 3 per 1 april 1979.

06-04-1979 Allereerste uitzending Tipparade en Nederlandse Top 40 (3 uur lang tussen 15:00 en 18:00 uur) op de vrijdagmiddag op Hilversum 3.

30-12-1980 Eerste aanvraag B-status.

06-02-1981 De aanvraag wordt afgewezen. Aanvragen moeten in de maand april worden ingediend.

01-04-1981 Tweede aanvraag B-status.

07-10-1981 Veronica krijgt een brief van CRM‚ waarin staat dat ze het wenselijk vinden dat er voor 1 april 1982 een beslissing valt.

01-10-1982 Veronica krijgt zendtijd als B-omroep en hiermee ook zendtijd uitbreiding op de woensdag op Hilversum 1 en op de vrijdag op Hilversum 3. Op 1 december 1985 gaan de nieuwe zenderprofilering en uitzendschema's in en verandert tevens de naam van de 5 radiozenders van Hilversum in Radio, waarbij afstand wordt gedaan van de historische naam Hilversum. Zo wordt Hilversum 3 gewijzigd in Radio 3.

08-10-1982 Eerste uitzending van de Nederlandse Top 40 (15:00 - 18:00) van 3 uur lang op Hilversum 3, waarin de volledige hitlijst kan worden gedraaid.

30-12-1983 Veronica vraagt de A-status aan bij WVC.

25-01-1984 WVC weigert de aanvraag in behandeling te nemen met als argument dat de aanvragen in de maand april moeten worden ingediend.

06-02-1984 Veronica gaat in beroep tegen de beslissing van WVC.

01-04-1984 Veronica vraagt voor de tweede keer de A-status aan.

13-04-1984 De 1000e Top 40 jubileum uitzending op Hilversum 3 tussen 13:00 en 18:00 uur met o.a: Lex Harding, Joost den Draaijer, Bart van Leeuwen, Erik de Zwart en TROS dj Ferry Maat.

12-10-1984 Allereerste Curry & Van Inkel op de vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur op Hilversum 3. Alarmschijf op deze dag: I'm Gonna Tear Your Playhouse Down van de Britse zanger Paul Young.

28-12-1984 Veronica zendt de Top 100 Aller Tijden editie 1984 II tussen 10:00 en 18:00 uur uit op Hilversum 3, waarbij Frits Spits door de NOS aan Veronica wordt uitgeleend en de eerste twee uur tussen 10:00 en 12:00 uur voor zijn rekening neemt.

18-02-1985 Veronica spant een kort geding aan tegen WVC bij de Haagse Rechtbank. Veronica en WVC zijn het oneens over de datum waarop de leden geteld moeten worden. Veronica wil dat de beslissing al in het schema van 1985 zou worden verwerkt.

12-03-1985 Uitspraak van het kort geding: Veronica krijgt gelijk wat betreft de peildatum, gezien het feit dat de minister eerder ook uitzonderingen heeft gemaakt. De Minister hoeft echter niet al voor 1 oktober 1985 zijn beslissing in laten gaan.

02-04-1985 Veronica dient beroepsschriften in tegen de weigering van de minister om te beslissen op haar aanvragen. De Minister had laten blijken niet voor 1 april 1985 te beslissen.

02-04-1985 Veronica dient de aanvraag in voor de A-status met ingang van 1 oktober 1986.

23-04-1985 Het beroep van 6 februari wordt behandeld.

13-06-1985 WVC maakt de uitslag van de ledentelling bekend en de minister belooft de bovengrens als uitgangspunt te nemen.

08-07-1985 De Omroepraad adviseert WVC negatief inzake de aanvraag van Veronica op 1 april 1984.

11-07-1985 Het beroep van Veronica wordt afgewezen (zaak van 23 april 1985).

12-07-1985 Veronica krijgt een brief van de Minister, waarin hij de A-status afwijst.

13-07-1985 Veronica zendt in samenwerking met de TROS, NOS, NCRV en de VARA vanaf 14:03 tot 05:00 uur rechtstreeks op Hilversum 3 en op televisie (Nederland 1) het Live Aid concert uit vanuit Londen en Philadelphia.

23-07-1985 Veronica gaat in beroep tegen de beslissing van de Minister van 12 juli 1985.

30-08-1985 De Raad van State beslist dat de Minister zijn besluit moet vernietigen en binnen 14 dagen een nieuwe beslissing moet nemen.

04-09-1985 Veronica krijgt een telex van WVC waarin wordt besloten Veronica aan te merken als A-omroep. Wanneer zendtijduitbreiding ingaat wordt nog nader bekendgemaakt.

09-09-1985 De Raad van Beheer van de NOS krijgt een telex van WVC waarin staat dat de nieuwe schema's voor televisie ingaan per 30 september en voor radio per 1 december 1985. Veronica zal daarbinnen als A-omroep meedraaien.

06-12-1985 de allereerste uitzenddag van de befaamde Veronica Volle vrijdag op vanaf dan Radio 3. Alarmschijf op deze dag: Hit that perfect beat van de Britse groep Bronski Beat.

01-07-1987 Veronica behaalt de dubbele A-status en heeft 1,5 miljoen leden en is op dat moment, samen met de TROS, de grootste omroep van Nederland.

22-05-1987 Nieuwe programmering Veronica op Radio 3 met de allereerste "Ook Goeiemorgen" met Jeroen van Inkel tussen 7:00 en 9:00 uur, drie uur lang "Goud van Oud" met Peter Teekamp en de allereerste "Bart & de Zwart tussen 12:00 en 15:00 uur. Alarmschijf op deze dag: Hold me now van Johnny Logan.

16-10-1987 Allerlaatste uitzending Curry & Van Inkel op de vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur op Radio 3. Alarmschijf op deze dag: Faith van George Michael.

30-10-1987 Allereerste uitzending van opvolger Stenders & Van Inkel op de vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur op Radio 3. Alarmschijf op deze dag: A new tomorrow van Piet Veerman.

12-05-1989 Allerlaatste Nederlandse Top 40 met Lex Harding als dj op Radio 3, live vanaf Bonaire en tevens laatste uitzending van "Bart & de Zwart". Alarmschijf op deze dag: Free van Stevie Wonder.

22-05-1989 Allereerste uitzending Nederlandse Top 40 met Erik de Zwart als dj op Radio 3. Alarmschijf op deze dag: My brave face van Paul McCartney.

18-04-1990 jubileumdag n.a.v. 30 jaar Veronica op de radio. Veronica zendt van 7:00 uur 's morgens tot 17:00 uur 's middags een speciale woensdag jubileumuitzending uit op Radio 2, waarbij diverse live optredens zijn. Op televisie (Nederland 2) zendt Veronica de geschiedenis van Radio Veronica uit en zijn er ook feestelijke tv programma's.

20-04-1990 speciale jubileum editie van "Goud van Oud Live" op Radio 3 van 19:00 tot 00:00 uur, rechtstreeks vanuit de Ericahal in Apeldoorn met diverse live optredens. Gepresenteerd door Jeroen van Inkel, Alfred Lagarde, Kees Baars en Francis Dix. Alarmschijf op deze dag: Something happened on the way to heaven van de Britse zanger Phil Collins.

02-10-1992 de allerlaatste volle vrijdag op Radio 3. Allerlaatste Veronica Alarmschijf op deze dag: Highland van de Zweedse groep One More Time.

05-10-1992 start van het horizontale Rinkeldekinkel met Jeroen van Inkel op het vernieuwde horizontaal geprogrammeerde Radio 3. Zes dagen per week tussen 17:00 en 18:00 uur.

10-10-1992 start van de nieuwe uitzenddag zaterdag op Radio 3. Allereerste Radio 3 Alarmschijf als nieuwe wekelijkse tipplaat: Keep the faith van Bon Jovi.

31-10-1992 Laatste uitzending van de Nederlandse Top 40 met Erik de Zwart als dj op Radio 3. Ook nemen Veronica Radio 3 dj's Wessel van Diepen, Michael Pilarczyk en Robert Jenssen afscheid, evenals Kees Schilperoort en Wil Luikinga.

07-11-1992 Nieuwe programmering Veronica op Radio 3 nadat Erik de Zwart met de helft van de Veronica Radio 3 dj's (Wessel van Diepen, Michael Pilarczyk, Robert Jenssen, Kees Schilperoort, Wil Luikinga) is overgestapt naar het net opgerichte Radio 538.

23-01-1993 Allerlaatste Radio 3 Alarmschijf: I'm Easy van Faith No More.

31-01-1993 Allereerste Radio 3 Megahit als de nieuwe wekelijkse tipplaat: Sax-a-go-go van Candy Dulfer.

10-04-1993 Veronica zendt in samenwerking met de TROS de Top 100 Aller Tijden uit tussen 9:00 en 18:00 uur op Radio 3. Veronica en TROS Radio 3 dj's presenteren de lijst om en om.

18-12-1993 de allerlaatste uitzending van de Nederlandse Top 40 bij Veronica op Radio 3. Megahit deze week:I got you babe van Cher & Beavis and Butthead.

01-01-1994 Veronica neemt de uitzending van de nieuwe publieke hitlijst Mega Top 50 over en start in samenwerking met de TROS het uitzenden op de zaterdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 uur op vanaf dan Radio 3FM met als dj Gijs Staverman en als eindredacteur TROS dj Daniël Dekker.

02-04-1994 Veronica zendt de 23e editie van de Top 100 Aller Tijden uit in haar zendtijd op de zaterdag tussen 9:00 en 18:00 uur op Radio 3FM.

15-04-1995 Veronica zendt voor de laatste keer als publieke omroep de 24e editie van de Top 100 Aller Tijden uit tussen 8:00 en 18:00 uur op Radio 3FM.

26-08-1995 de laatste Veronica zaterdag op Radio 3FM. Megahit deze week: Salva mea (save me) van Faithless.

31-08-1995 de laatste dag van Veronica in het publieke omroep bestel met tussen 17:00 en 18:00 uur de allerlaatste Rinkeldekinkel op Radio 3FM.

01-09-1995 Veronica verlaat het publieke omroep bestel en gaat samen met de HMG Groep verder als commerciële omroep met een eigen kabel televisie zender-en radio zender Hitradio Veronica op AM 1224, AM 828 en overal in stereo op de kabel.

Omroepsters[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Veronica commercieel ging, bleven de omroepsters nog op het scherm, ook nadat de zender in Yorin werd omgedoopt zijn de omroepsters nog gebruikt tot maart 2003, waarna deze als laatste tv zender ook de omroeper heeft afgeschaft.