Harry van Doorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry van Doorn
Harry van Doorn in 1974
Harry van Doorn in 1974
Algemene informatie
Volledige naam Henry Willem (Harry) van Doorn
Geboren 's-Gravenhage, 6 oktober 1915
Overleden Amersfoort, 12 januari 1992
Partij KVP, PPR
Portaal:  Politiek
Nederland

Henry Willem (Harry) van Doorn ('s-Gravenhage, 6 oktober 1915Amersfoort, 12 januari 1992) was een Nederlands jurist en politicus.

Van Doorn studeerde rechten en begon zijn maatschappelijke carrière als advocaat-fiscaal bij het Bijzonder Gerechtshof waar hij vele malen de doodstraf eiste tegen landverraders. Ook was hij omroepvoorzitter van de KRO. In 1956 voerde hij als voorzitter van de KVP een harde strijd tegen de PvdA en werd ook lid van de Tweede Kamer voor de KVP. In 1968 stapte hij echter uit onvrede over de conservatieve koers van zijn partij uit de Kamer en voegde zich bij PPR, die was opgericht door progressieve christendemocraten.

In 1973 werd Van Doorn minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk voor de PPR in het kabinet-Den Uyl. Hij maakte tijdens zijn ministerschap een einde aan zeezenders die vanaf de Noordzee uitzonden.

Als minister voor Maatschappelijk Werk, was hij ook verantwoordelijk voor het minderhedenbeleid. Als zodanig was hij als beleidsminister betrokken bij de aanpak van de Molukse kapingen en gijzelingen die tijdens het kabinet Den Uyl plaatsvonden. Later werd bekendgemaakt dat de minister tijdens de Treinkaping bij Wijster heeft aangeboden zichzelf te laten gijzelen, in ruil voor vrijlating van alle gegijzelden in de trein.[1]

Trivia[bewerken]

Voorganger:
P.J. (Piet) Engels
Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk
1973–1977
Opvolger:
M.H.M.F. (Til) Gardeniers-Berendsen