Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ministerie van Buitenlandse Zaken
BZ
Logo rijksoverheid.svg
Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (11851636225).jpg
Functiehouders
Minister Bert Koenders
Secretaris-generaal Joke Brandt
Geschiedenis
Opgericht 12 maart 1798
Algemeen
Adres Bezuidenhoutseweg 67
Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Politiek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is in Nederland het ministerie dat zich bezighoudt met de buitenlandse betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden, inclusief Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Ook ondersteunt het ministerie Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland.

De minister van Buitenlandse Zaken is Bert Koenders (PvdA). De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Lilianne Ploumen, PvdA) werkt ook vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Taken van het ministerie[bewerken]

  • De relaties van het Koninkrijk der Nederlanden met het buitenland behartigen. Het ministerie ondersteunt bedrijven die zaken willen doen in het buitenland en neemt namens Nederland deel aan Europese besluitvorming in Brussel.
  • Consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland, zoals reisadviezen, hulp bij verlies of diefstal van reisdocumenten en zorg voor gedetineerden in het buitenland.[1]
  • Bevorderen van duurzame economische groei van ontwikkelingslanden en via ontwikkelingssamenwerking wereldwijd werken aan de thema's veiligheid en rechtsorde, water, voedselzekerheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.
  • Namens Nederland de internationale rechtsorde bevorderen, bijvoorbeeld door ondersteuning van het Internationaal Strafhof en door samen met het ministerie van Defensie vredesmissies voor te bereiden.

Organisatie[bewerken]

Er zijn vier directoraten-generaal:

  • Politieke Zaken: algemene buitenlandpolitiek, inclusief aansturing van de ambassades
  • Europese Samenwerking: Nederlandse positie in de Europese Unie
  • Buitenlandse Economische Betrekkingen
  • Internationale Samenwerking

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag werken circa 1600 mensen. Ongeveer 3000 mensen werken op de ongeveer 140 ambassades en vertegenwoordigingen van Nederland in het buitenland.

Huisvesting[bewerken]

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd in gebouw Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag. Het bevat behalve werkruimtes een groot aantal kleine en grote vergaderruimtes, kantines, archiefruimten en een postkamer. Er is een parkeergarage met een capaciteit van 240 auto’s en een aanliggende ontvangstruimte voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Het gebouw, dat in 1985 in de nadagen van de Koude Oorlog in gebruik werd genomen, beschikt ook over een omvangrijke ondergrondse bunker waar een beperkt gezelschap geruime tijd veilig kan verblijven.

In de zomer van 2017 verhuist het ministerie naar het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat.[2]

Ministers van Buitenlandse Zaken[bewerken]

De huidige minister van Buitenlandse Zaken: Bert Koenders

Naoorlogse ministers:

Zie de lijst van Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken voor een compleet overzicht en gedetailleerdere informatie.

Ministers voor Ontwikkelingssamenwerking[bewerken]

Staatssecretarissen voor Europese Zaken[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken kent een groot aantal unieke afkortingen uit de tijd dat de Telex nog het belangrijkste communicatiemiddel was en elke letter tijdswinst opleverde. Zo wordt de minister van Buitenlandse Zaken intern aangeduid met de letter 'M', staat 'R' voor de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en wordt 'T' gebruikt voor een staatssecretaris van Europese Zaken.[3]

Externe links[bewerken]