Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ministerie van Buitenlandse Zaken
BuZa
Het ministeriegebouw in Den Haag
Het ministeriegebouw in Den Haag
Functiehouders
Minister Bert Koenders
Lilianne Ploumen (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking)
Algemeen
Land Vlag van Nederland Nederland
Adres Bezuidenhoutseweg, Den Haag
Officiële website

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa of BZ) is een Nederlands ministerie met als taak het buitenlands beleid van het Koninkrijk der Nederlanden, inclusief Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

In het kabinet-Rutte II is de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). De post van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Lilianne Ploumen, PvdA) valt ook onder het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Doelstelling en organisatiestructuur[bewerken]

Voorzijde gebouw

Het ministerie heeft vijf hoofddoelstellingen:

 • internationale ordening
 • vrede, veiligheid en stabiliteit
 • Europese integratie
 • duurzame armoedebestrijding
 • bilaterale betrekkingen

Er zijn vijf directoraten-generaal:

 • Europese Samenwerking
 • Politieke Zaken
 • Internationale Samenwerking
 • Regiobeleid en Consulaire Zaken
 • Internationaal Strafhof

Ministers van Buitenlandse Zaken[bewerken]

Naoorlogse ministers:

Zie de lijst van Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken voor een compleet overzicht en gedetailleerdere informatie.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking[bewerken]

Staatssecretarissen voor Europese Zaken[bewerken]

Gebouw[bewerken]

Het huidige gebouw van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is gelegen op de hoek van de Bezuidenhoutseweg en de Utrechtsebaan in Den Haag. Het bouwwerk werd geopend op 7 mei 1985 en is ontworpen door Dirk Apon (1926-2002). Het eerste ontwerp werd gemaakt in 1974, de bouw zelf begon in 1979 en werd uitgevoerd door de Hollandse Beton Maatschappij, nu onderdeel van de Koninklijke BAM Groep. De kosten bedroegen 270 miljoen gulden van 1984, ofwel ruim 214 miljoen euro anno 2015.[1]

Het gebouw verving de 22 locaties waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken in de jaren 70 was gevestigd en bevat behalve kantoren een groot aantal kleine en grote vergaderruimtes, kantines, archiefruimten, een postkamer, een bibliotheek en een aantal kluizen. Er is een parkeergarage met een capaciteit van 240 auto’s en aanliggende ontvangstruimte voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, maar ook een omvangrijke ondergrondse kernwapenbestendige ruimte waar een beperkt gezelschap geruime tijd veilig kan verblijven om het buitenlands beleid in geval van nood te kunnen voeren.

Het ministerie is gebouwd van Buggenum-handvormsteen, beton en Noors marmersplit (grind gemaakt van marmer). In het binnenwerk is naakt beton, maar ook veel glas en hout verwerkt. De kavelgrootte is 1,4 hectare. Het ministerie heeft een totale oppervlakte van 94.000 m2, verdeeld over 15 lagen, waarvan 2 ondergronds. Het is een trapeziumvormig gebouw bestaande uit een kern met vier armen, aan twee kanten gelegen aan grote doorgaande wegen, en aan de achterkant aan de van bomen en vijvers voorziene binnentuin waar ook de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum aan liggen, vlak bij het Haagse Centraal Station. Al kort na de oplevering kreeg het gebouw de bijnaam ‘De Apenrots’, vanwege de getrapte opbouw en ook vanwege de naam van de architect.

Zie ook[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Typerend voor Buitenlandse zaken is de letteraanduiding die intern voor de bewindslieden wordt gebruikt: 'M' voor de minister van Buitenlandse Zaken; 'R' voor de minister voor Ontwikkelingssamenwerking; 'T' voor de staatssecretaris voor Europese Zaken en 'S' voor de secretaris-generaal (de hoogste ambtenaar).

Externe links[bewerken]